BREDA - Lang leek FC Twente in Breda op weg naar een eenvoudige zege op NAC. In de slotfase bezorgde invaller Ali Boussaboun en Matthew Amoah de Tukkers echter alsnog de eerste nederlaag van het seizoen: 2-1. Twente verloor daardoor de koppositie in de eredivisie aan PSV.

Twente, met Theo Janssen en Wout Brama weer in de basis, had voor het laatste kwartier eigenlijk niets te duchten van de aanval van NAC.

Het inbrengen van Ali Boussaboun en Anthony Lurling zorgde echter voor meer dreiging van de thuisploeg. In de laatste tien minuten boog NAC een 0-1 achterstand alsnog om in een 2-1 zege.

Laks spel

Een blunder van Thilo Leugers kwam de Tukkers echter duur te staan. De jonge Duitser schoof de bal bij 1-1 plots voor de voeten van Matthew Amoah die simpel kon binnen tikken. Twente werd gestraft voor het lakse spel in de tweede helft. Na de openingstreffer van Bryan Ruiz zette de landskampioen nauwelijks meer aan en NAC profiteerde daar optimaal van.

NAC leek verdedigend juist erg kwetsbaar. De Brabanders misten centraal de Hongaar Gabor Horvath. Middenvelder Kees Luijckx nam zijn positie over, maar oogde wat onwennig naast de teruggekeerde aanvoerder Rob Penders. Als Twente even aanzette, werd het al snel gevaarlijk voor het doel van de thuisploeg.

Zwak verdedigen

De openingstreffer ontstond dan ook door zwak verdedigen van NAC. Een pass van Nacer Chadli spleet de defensie open. Marc Janko vond de volledig vrijstaande Bryan Ruiz die de bal simpel in het lege doel tikte: 0-1. NAC stelde daar in de eerste helft alleen een schot van Matthew Amoah tegenover dat naast ging.

Trainer John Karelse probeerde in de tweede helft meer aanvalskracht op te wekken bij zijn elftal met het inbrengen van Lurling en Boussaboun. Dat lukte pas in de slotfase. Boussaboun scoorde op een pass van Leonardo en Amoah zorgde ervoor dat het publiek in Breda helemaal uit zijn dak ging.