ALKMAAR - Op papier is Graziano Pellè misschien wel de meest waardevolle speler van de AZ-selectie. De aanvaller kwam in 2007 voor ongeveer 6 miljoen euro over van Lecce. Imponeren deed hij echter nauwelijks.

Na enkele jaren op de bank te hebben verpieterd, mocht Pellè woensdag in het bekerduel met FC Eindhoven (3-0 winst) eindelijk weer eens in de basis beginnen en de volle negentig minuten spelen. Voor de Italiaan smaakt dat naar meer. ''Ik hoop dat dit het begin is van iets moois'', aldus Pellè.

De afwezigheid van spits Jonathas, die vanwege privéomstandigheden is afgereisd naar Brazilië, lijkt in eerste instantie de reden voor de wederopstanding van Pellè. Maar ook als de Braziliaan wel bij de selectie van AZ had gezeten, was Pellè waarschijnlijk in de basis begonnen. Al liet trainer Gertjan Verbeek dat woensdag in het midden.

''Dat is voor jou een vraag voor mij een weet'', aldus de trainer die afgelopen week vol lof was over de Italiaan.

Van Gaal

In de voorgaande drie seizoenen kon Pellè nimmer aantonen waarom AZ zoveel geld voor hem betaalde. Op voorspraak van trainer Louis van Gaal werd diep in de buidel getast om de jeugdinternational naar Alkmaar te halen.

Onder Van Gaal kreeg Pellè geregeld de kans. In twee jaar kwam hij tot 55 officiële optredens, maar scoorde daarin 'slechts' acht doelpunten.

Ronald Koeman en Dick Advocaat deden afgelopen seizoen nauwelijks een beroep op Pellè en het leek erop dat de wegen van de aanvaller en AZ begin dit seizoen zouden scheiden, mede omdat de Italiaan zwaar drukt op de begroting. Er was echter geen club bereid Pellè over te nemen.

Verbeek

De Italiaan lijkt Verbeek te hebben overtuigd van zijn kwaliteiten. Hij excelleerde de laatste weken als invaller, getuige zijn vier doelpunten in de laatste vier competitiewedstrijden. Tegen FC Eindhoven kwam hij als basisspeler niet tot scoren.

''Ik wist dat het tegen Eindhoven een lastige wedstrijd zou worden. Ik speelde veel met mijn rug naar het doel. Dan is het lastig scoren. Maar ik heb mijn best gedaan'', aldus Pellè. ''Ik ben wel moe. Dat is ook logisch als je sinds lange tijd weer de volle negentig minuten speelt.''

Zondag als Ajax op bezoek komt in Alkmaar, lijkt de Italiaan weer de aangewezen persoon om de aanval van AZ te leiden. ''Ik heb lang moeten wachten op mijn kans. Die is nu gekomen'', beseft Pellè.

''Het mooie van deze prestatie is dat ik die zelf bereikt heb. Het is niet dat ik er veel hulp bij heb gekregen. Dat maakt het extra mooi. Ik hoop dat ik nu echt kan laten zien wat ik waard ben'', zo zei de aanvaller strijdbaar.