ZWOLLE - FC Zwolle heeft niet kunnen stunten in het KNVB-bekertoernooi. De ambitieuze ploeg van trainer Art Langeler bleek dinsdagavond op eigen veld net niet opgewassen tegen een veredeld B-team van FC Twente.

Na 1-1 in de normale speeltijd en de verlenging namen de Tukkers de strafschoppen beter: 5-3.

FC Zwolle was vast van een plan een feestje te maken van de zware bekerstrijd tegen de landskampioen. Vlak voor het begin van het duel barstte al een groots vuurwerk los boven het uitverkochte stadion. De thuisclub leek daarmee een voorproefje te willen nemen op een spectaculaire show op het veld, maar dat viel nadien tegen.

De koploper van de Jupiler League speelde in de sterkste opstelling, maar toonde weinig samenhang en vaste patronen. Veel verder dan wat onzuivere afstandschoten van Joey van den Berg en clubtopscorer Sjoerd Ars (dertien competitietreffers) kwam FC Zwolle voor de rust niet.

Fantasie-opstelling

FC Twente speelde in een soort fantasie-opstelling. De koploper van de eredivisie miste in Zwolle liefst een heel elftal aan potentiële basisspelers. Vaste krachten als Wout Brama, Bryan Ruiz, Nacer Chadli en doelman Nikolai Michailov zaten nog wel op de bank. Andere vertrouwde pionnen als Theo Janssen, Luuk de Jong, Dwight Tiendalli en Rosales waren niet speelklaar.

Door de forse personele problemen kregen nieuwkomers als Anouar Diba en Arnold Bruggink een kans in het basisteam van FC Twente. Beide transfervrije aanvallers kregen dit seizoen na een korte oefenstage een contract in Enschede. Hetzelfde overkwam Denny Landzaat, die in Zwolle eveneens (weer) tot de eerste keus behoorde.

Diba

Van alle min of meer nieuwe gezichten beviel Diba het best. De voormalige speler van NAC Breda maakte een gretige en scherpe indruk. FC Twente maakte voor de rust echter te weinig gebruik van zijn techniek en snelheid. Schaduwspits Bruggink toonde zich nog onwennig in balbezit en aanvalsleider Marc Janko toonde zich in scoringspositie niet vaardig genoeg.

Na de pauze leek FC Zwolle de schroom van zich af te hebben gegooid. In de 57e minuut miste Danny Schreurs de eerste grote kans voor de thuisploeg (over). FC Twente bleef rustig zoeken naar de openingstreffer en kreeg na ruim een uur met Ruiz en Chadli (voor Parker en Bruggink) aanvallend meer kwaliteit.

Solo

Het was uiteindelijk Chadli die in de 82e minuut uit een fraai pass van Dario Vujicevic de ban brak: 0-1. Vijf minuten later herstelde Yanic Wildschut, de vervanger van Danny Schreurs, met een doeltreffende solo onverwacht het evenwicht: 1-1.

In de spannende verlenging misten beide ploegen kansen op de winnende treffer. In de strafschoppenserie miste invaller Frank Olijve in de derde beurt waarna Douglas zijn ploeg uiteindelijk naar de achtste finales schoot.