NIJKERK - Excelsior is er dinsdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de achtste finale van het nationale bekertoernooi. De Rotterdamse eredivisionist liet zich verrassen door de amateurs van Sparta Nijkerk, dat op eigen veld met 2-1 zegevierde.

Stefan Fredriksen zette het elftal van trainer David Nascimento halverwege de eerste helft op voorsprong. Excelsior-speler Daan Bovenberg maakte vijf minuten voor rust gelijk.

Na de pauze nam Sparta, dat op de dertiende plaats staat in de zaterdagafdeling van de topklasse, opnieuw de leiding. Dit keer kwam het doelpunt op naam van spits Maurice van der Wilt.

Excelsior kwam die tegenslag niet meer te boven. Spartaan Niels Vlugt raakte zelfs nog de paal. Voor Excelsior miste Roland Bergkamp een grote kans.

Telstar

SDC Putten, de andere amateurclub die dinsdag in actie kwam, wist het voorbeeld van Sparta Nijkerk niet te volgen. Telstar was met 2-0 te sterk voor de hoofdklasser. Arvid Smit en Jeroen Tesselaar scoorden in de Gelderse plaats.

RKC Waalwijk versloeg Cambuur in Leeuwarden met 4-1 en voegde zich zo ook bij de laatste zestien clubs. Fred Benson (strafschop), Donny de Groot en Derk Boerrigter zetten RKC op een ruime voorsprong, waarna Oguzhan Türk iets terugdeed. Roald van Hout maakte het vierde doelpunt voor RKC.

Volendam

FC Volendam bereikte ten koste van FC Dordrecht de volgende ronde: 1-2. László Zsidai bezorgde Volendam een droomstart door de score al in de eerste minuut te openen.

Moussa Kalisse bracht Dordrecht, dat in de vorige ronde NEC uitschakelde, langszij. Frank Schilder nam twaalf minuten voor tijd de winnende treffer voor zijn rekening.