HEERENVEEN - NAC Breda lijkt opnieuw een grote rol te gaan spelen in het nationale bekertoernooi. De Brabanders plaatsten zich dinsdag voor de achtste finale door sc Heerenveen met 0-2 te verslaan.

Matthew Amoah en Robbert Schilder maakten in de beginfase van de tweede helft de doelpunten. NAC hoopt al jaren zich voor het eerst sinds 1974 weer eens te plaatsen voor de finale. De laatste seizoenen waren de Bredanaren dichtbij.

In de laatste vier jaar strandde NAC drie keer in de halve finale en één keer in de kwartfinale. AZ (2007), Feyenoord (2008) en FC Twente (2009) waren in de halve eindstrijd te sterk voor NAC, dat zich vorig seizoen in de kwartfinale liet verrassen door Go Ahead Eagles (1-2).

Geen grote vorm

Met Heerenveen ontmoette NAC dit keer in de vierde ronde al een sterke tegenstander. Al zijn de Friezen onder leiding van trainer Ron Jans nog niet in grote vorm.

Heerenveen wint wel de nodige wedstrijden in de competitie, maar dat gaat vaak moeizaam. Zoals zaterdag tegen Heracles Almelo bijvoorbeeld, toen de 3-2 in de slotminuut van de wedstrijd viel.

Jans startte met dezelfde elf spelers als in dat duel. Michal Svec, die pas net is hersteld van een hamstringblessure, hield het een helft vol. De Zweed Philip Haglund was zijn vervanger. Haglund stond nog maar net op het veld of Heerenveen, dat de KNVB-beker in 2009 won, kwam op achterstand. Na een goede voorzet van Jens Janse scoorde Matthew Amoah van dichtbij.

Schilder

De Ghanese spits had zes minuten later ook een groot aandeel in de tweede treffer. Amoah kopte de bal opzij naar de mee opgekomen Robbert Schilder. Het schot van de oud-Ajacied rolde via de benen van keeper Kevin Stuhr Ellegaard over de doellijn: 0-2.

Bas Dost kreeg na een grote fout van doelman Jelle ten Rouwelaar dé kans om het nog spannend te maken, maar de lange aanvaller miste. Ook daarna waren de beste kansen voor Heerenveen (Haglund raakte de lat), dat er niet in slaagde te scoren.

NAC bleef overeind en is zo weer een stap dichter bij de gewenste finale. Wel kregen interim-trainers Gert Aandewiel en John Karelse in de slotfase te maken met een nieuwe tegenvaller. Janse viel uit en voegt zich vermoedelijk bij de toch al behoorlijk lange lijst met geblesseerden.