AMSTERDAM – De scheidsrechters in het Nederlandse betaald voetbal liggen onder vuur. Diverse discutabele beslissingen worden breed uitgemeten in de media. Volgens arbiter Björn Kuipers is de kritiek echter niet terecht en wordt er gezocht naar fouten.

“Ik vind het niet correct wat er op dit moment allemaal gebeurt. De eerste zeven, acht weken van het seizoen was er eigenlijk niets aan de hand”, zegt Kuipers tegenover Voetbal International.

Slappe tendens

De 37-jarige Oldenzaler heeft het gevoel dat je het als leidsman nooit goed kan doen. “De laatste tijd zijn de media echt aan het zoeken naar fouten. Vinden ze die, dan worden ze enorm opgeblazen. Een slappe tendens.”

Kuipers is van mening dat de scheidsrechters in Nederland helemaal niet zo slecht zijn als veelal wordt gesuggereerd.

“Er staan allemaal jonge kerels op de internationale lijst en we hebben vier man in de Europese top. Natuurlijk maken wij fouten, maar de huidige kritiek is buiten alle proporties.”

Strafschoppen

Ook Kuipers zelf ontkwam niet aan kritiek. Zaterdag gaf hij FC Groningen in het duel met NAC Breda twee discutabele strafschoppen. Zelf is hij echter overtuigd van zijn gelijk.

“Die eerste was een honderd procentje, de tweede discutabel. Milano Koenders maakte zich erg breed en trok zijn linkerhand te laat terug. Daar kún je een strafschop voor geven.”