AMSTERDAM - Vitesse-eigenaar Merab Zjordania verklaarde bij zijn komst naar Arnhem dat hij niets te verbergen heeft en zijn geld ‘brandschoon’ is. Maar de naam van de Georgiër wordt in verband gebracht met zwendel en maffiapraktijken. Dit blijkt uit een onthullend portret in het NUsport-magazine van deze week.

In eigen land gold Zjordania, die zich na zijn bescheiden spelersloopbaan al snel opwerkte tot de top van het Georgische voetbal, al als omstreden figuur met maffiaconnecties, in België was dat eind jaren negentig niet anders.

Zjordania deed in dat land in 1997 zijn intrede. Niet fysiek, zo blijkt uit het onderzoeksverhaal, maar via stroman Malchas Tetroeasjvili, alias Joeri Tetrov.

Maffia

Deze Georgiër stond in eigen land te boek als een lid van de maffia die vanuit Antwerpen handel dreef. Hij zorgde voor de totstandkoming van een samenwerking met Racing Mechelen, dat vervolgens spelers en geld vanuit Georgië ontving.

De Belgische politie vermoedde witwaspraktijken en begon eind 1998 aan een onderzoek. De Georgiërs konden niet aantonen dat het geld geen criminele oorsprong had, waarna de financiers uit België verdwenen.

Duistere constructie

‘’Natuurlijk hadden wij met plezier Zjordania aangesproken over de herkomst van het geld dat toen in Mechelen arriveerde’’, zegt een politieman die in 1999 meewerkte aan het gerechtelijk dossier tegen de Georgiërs, maar die anoniem wil blijven. ‘’Hij was immers de grote man achter de heel duistere constructie. Dat hadden we al snel in de gaten.’’

Maar Zjordania werd uiteindelijk niet vervolgd en Joeri Tetrov wel. ‘’Zjordania wist wel beter’’, vermoedt de politieman. ‘’Hij liet zich niet zien in België. Hij regelde de zaak vanuit Georgië.’’

In het nieuwe nummer van het NUsport-magazine is het volledige verhaal over het verleden van Zjordania te lezen. Onder meer zijn banden met Roman Abramovitsj en Johan Boskamp komen daarin aan bod.

NUsport heeft het verhaal voorgelegd aan Merab Zjordania en Vitesse, maar zij voelden niet de behoefte te reageren. De identiteit van de politieman die anoniem wil blijven is bij de redactie bekend.