NIJMEGEN - Tot het laatste moment was het zondag spannend in De Goffert, maar een winnaar kreeg de eerste Gelderse derby van het seizoen niet. NEC en Vitesse speelden in een povere wedstrijd met 0-0 gelijk.

Wedstrijden tussen beide clubs zijn doorgaans extra beladen. Door middel van spandoeken deelden de supporters van de thuisploeg voor de wedstrijd plaagstootjes uit richting het uitvak.

Onderwerp van de pesterijen: de overname van Vitesse door de Georgiër Merab Zjordania. 'Vitesse is de club van duister geld, bij ons is het clubliefde dat telt', hadden de thuissupporters op een enorm wit doek geschilderd.

Slordig

De vijandigheid was ook terug te zien op het veld. Beide teams toonden veel inzet, zaten kort op de tegenstander, maar waren tegelijkertijd in balbezit slordig. Passes kwamen niet aan, of te vaak werd de lange bal gehanteerd. Hoogstaand werd de Gelderse derby daardoor nooit, maar door het open karakter van de wedstrijd, bleef het tot het einde spannend.

De 12.500 toeschouwers zagen al in de vijfde minuut Ismaïl Aissati voor doelman Jasper Cillessen opduiken, maar de Groesbeker redde bekwaam op de inzet van de Utrechter.

Lorenzo Davids was zes minuten later namens de thuisploeg dichtbij een treffer na een counter. De lob van de linkerflankspeler ging niet alleen over doelman Eloy Room, maar ook over het doel heen.

Kansjes

Na de rommelige beginfase kreeg NEC wat meer grip op het duel, maar tot echt grote kansen leidde het niet. Ook de gasten creëerden weinig, al was Dalibor Stevanovic met een volley dichtbij een treffer. Wederom toonde doelman Cillessen zijn kwaliteiten, zoals hij ook goed ingreep bij meerdere kansjes voor Davy Pröpper.

De tweede helft vertoonde eenzelfde wedstrijdbeeld. Beide ploegen zochten naar goals, maar tot een uitgespeelde aanval kwamen ze niet. Björn Vleminckx probeerde het in de 51e minuut van afstand, maar Room kon een treffer voorkomen.

Met het inbrengen van aanvaller Erton Fejzullahu voor middenvelder Bas Sibum probeerde NEC-trainer Wiljan Vloet twintig minuten voor tijd nog wat te forceren in de povere derby. Veel verder dan afstandsschoten kwam NEC niet.