ALMELO - Luis Suarez is even geen Luis Suarez. Wat de aanvoerder van Ajax ook probeert, hij krijgt de bal de laatste weken nauwelijks in het doel. Gek wordt hij er van, woedend ook toen het zaterdag op het kunstgras van Heracles (1-4) weer niet lukte.

Des duivels was Suarez in Almelo als hij weer in kansrijke positie miste. 666 is ook een duivels getal. De laatste elf uur en zes minuten voetballen in de eredivisie leverde de aanvaller uit Uruguay slechts één treffer op.

Het hele vorige seizoen maakte hij nog 35 competitietreffers. De spits trof in het begin van het huidige voetbaljaar nog zesmaal doel tegen Roda JC, De Graafschap en Willem II.

 Prijzen

''Het gaat niet om Luis Suarez maar om Ajax'', verklaarde de aanvoerder na de zege van zijn ploeg op Heracles.

''We hebben viermaal gescoord en daar gaat het om. Natuurlijk probeer ik ook doelpunten te maken. Maar dat is niet het belangrijkste. Het gaat om de club. Die moet prijzen pakken.''

De 23-jarige aanvaller uit Uruguay bediende zich van het vocabulaire van een geschikte aanvoerder. De individualist wordt steeds meer teamspeler.

Ook nu het allemaal niet zo gaat als hij wil, viert hij de doelpunten van zijn ploeggenoten uitbundig. Mounir El Hamdaoui heeft nog niet gescoord of hij heeft zijn aanvoerder al om de nek hangen.

Rancune

Suarez kent geen rancune tegenover zijn wel nog makkelijk scorende maatje in de aanval. Hij snapt alleen niet waarom hij zelf niet meer zo vaak tot scoren komt. Want kansen krijgt hij voldoende. Doelpunten levert hij echter even niet meer automatisch op bestelling.

Al had hij overigens nog wel succes in de Champions League tegen Auxerre (2-1). De spits bereidde tegen AC Milan (1-1) ook de openingstreffer van El Hamdaoui prachtig voor.

Afmaker

''Suarez scoort even iets moeilijker'', beseft ook trainer Martin Jol. ''Maar dat komt allemaal wel weer goed en bovendien is hij nog steeds belangrijk voor ons.'' Suarez verzond deze competitie al zeven beslissende voorzetten.

Tegen Heracles stond de aanvaller aan de basis van de treffers van El Hamdaoui en Ooijer. De aangever is echter vooral afmaker. Daarom viel hij tegen Heracles zo op met heftige gebaren na weer een gemiste kans.

Paal

Suarez is zo'n aanvaller die zijn vierde treffer in een wedstrijd nog als een kampioenschap viert. Dan is het moeilijk te accepteren als je in de eredivisie een aantal duels steeds maar op de doelman of paal en lat stuit.

''Maar alles komt goed'', beloofde hij na het duel tegen Heracles. ''Ja, misschien woensdag in de uitwedstrijd bij Auxerre al wel. Maar het belangrijkste is dat het goed gaat met Ajax.''