ROTTERDAM - Heerenveen heeft eindelijk weer eens een uitzege behaald. De ploeg van trainer Ron Jans won zaterdagavond bij Excelsior met 2-0. Voor het laatste succes buitenshuis moesten de Friezen het archief raadplegen om uit te komen in maart, toen er bij Vitesse werd gewonnen.

Dit seizoen leed Heerenveen nederlagen bij De Graafschap en FC Groningen en sprokkelde het twee punten bij FC Twente en NEC. Deze resultaten verklaren voor een groot deel de lage klassering in de eredivisie tot nu toe.

De zege van Heerenveen op Woudestein was verdiend en knap, na een slechte eerste helft van Friese kant. Zeker tegen Excelsior dat thuis moeilijk is te kloppen en vorige week Ajax nog op 2-2 hield.

Desondanks komt Excelsior na een droomstart stilaan wat in de problemen, want uit de laatste zeven duels werd slechts een punt behaald.

Laag tempo

In de eerste helft viel er tot aan de slotminuten weinig te beleven op Woudestein. Heerenveen controleerde de wedstrijd, maar speelde in een veel te laag tempo om het de thuisploeg echt moeilijk te maken.

Excelsior vond dat wel best, trok zich veelal terug en loerde op een snelle uitbraak. Dat lukte zelden, al was Guyon Fernandez na een half uur dicht bij de 1-0, maar Heerenveen-doelman Kevin Stuhr Ellegaard keerde diens schot.

Ontsnappen

Vlak voor rust ontsnapten de Friezen opnieuw aan een achterstand toen Stuhr Ellegaard in de fout ging na een vrije trap van Ryan Koolwijk en Norichio Nieveld de bal op de paal schoot. Het venijn zat duidelijk aan het eind, want aan de andere kant schoot ook spits Bas Dost op de staander.

Dat was de enige keer dat Excelsior achterin, met Kaj Ramsteijn centraal op de plaats van de gepasseerde Leen van Steensel, serieus in de problemen kwam.

Meer amusement

De tweede helft bood een stuk meer amusement dan de eerste, vooral omdat Excelsior meer de aanval zocht. Heerenveen kreeg daardoor ook meer ruimte en dat leidde tot kansen voor beide ploegen.

Een kwartier voor tijd kwam de Friese trots op 1-0 door de zevende competitietreffer van Dost, die een prima combinatie van Oussama Assaidi en Christian Grindheim met een hard schot afrondde.

Excelsior kwam in de slotfase nog bijna op 1-1 door Benjamin Baltes, maar Assaidi stelde in de 88e minuut de zege voor Heerenveen veilig.