AMSTERDAM - Johan Cruijff heeft verbaasd gereageerd op de aanstelling van Albert Ferrer als trainer bij Vitesse. "Toen hij nog bij mij in Barcelona voetbalde, had ik ook niet het idee dat hij ooit trainer zou worden."

Ferrer werd donderdag gepresenteerd bij de Arnhemse club. Hij speelde in de jaren negentig in het 'Dream Team' van Barcelona, waar destijds Cruijff de trainer was.

"De aanstelling is vooral verrassend omdat hij nog geen enkele ervaring als coach heeft. Ferrer heeft af en toe wel wat bij kleine clubs gedaan, maar dat deed hij alleen met kinderen.''

''Ik meen dat hij ook nog gewerkt heeft voor de voetbalscholen van Barcelona, maar een echt elftal heeft hij nog nooit gecoacht", zegt Cruijff tegenover VI.

Trainersschap

Hoewel Nederlands beste voetballer ooit het trainerschap van zijn voormalige pupil niet had verwacht, denkt hij dat Ferrer daarvoor wel aanleg heeft.

"Vergis je niet, Ferrer was ooit een talentvolle rechtsbuiten. Ik heb hem omgeschoold tot rechtsback waar hij altijd heel goed gefunctioneerd heeft. Ik heb hem in het begin ook nog een tijdje aan Tenerife uitgeleend, waar hij zich goed ontwikkeld heeft."

"Voor zijn ontwikkeling is het ook goed dat Ferrer nog een paar jaar in Engeland bij Chelsea heeft gevoetbald. Daar heeft hij ongetwijfeld iets extra’s opgestoken."

Harmonie

Vitesses technisch directeur Ted van Leeuwen zei donderdag bij de presentatie van de Spaanse trainer dat hij in Ferrer veel herkende van Cruijff.

"Dat zou best kunnen'', reageert Cruijff. ''Ferrer is in elk geval een heel aardige jongen met wie ik nooit problemen heb gehad. We hebben al die jaren in een heel goede harmonie samengewerkt."

"Wat ik ook grappig vind is dat Stanley Menzo zijn assistent wordt, ook een jongen met wie ik jaren heb samengewerkt. Ze houden allebei van goed voetbal, want Cambuur speelde onder leiding van Menzo toch ook leuk."