ARNHEM - Vitesse gaat een nieuwe tijd in. Een tijd waarin de Arnhemmers een nieuwe stijl van voetbal willen implementeren. Dat zei technisch directeur Ted van Leeuwen donderdag bij de presentatie van Albert Ferrer als trainer.

FC Barcelona, maar dan in het klein. De Spaanse voetbalgrootmacht dient als voorbeeld, zo lijkt het.

''Vitesse moet weer attractief en initiatiefrijk spelen'', sprak technisch directeur Ted van Leeuwen.

''Mensen opwindend voetbal laten zien, uitgaan van eigen kracht. Dat willen we. We werken aan de wederopbouw van Vitesse.''

Kampioen

De woorden van Van Leeuwen deden enigszins denken aan Maasbert Schouten, in augustus. De toenmalige clubvoorzitter zei bij de presentatie van de nieuwe rijke eigenaar Merab Zjordania dat Vitesse binnen drie jaar kampioen van Nederland wilde zijn.

Zjordania haalde in de zomer de eerste versterkingen, maar resultaat bleef uit. Daardoor moest trainer Theo Bos vertrekken.

Contact

Met de aanstelling van Ferrer hoopt Zjordania nu een volgende stap te zetten om zijn doel in Arnhem te verwezenlijken. Twee weken geleden, toen Bos nog in dienst was, zocht de Georgiër al contact met Ferrer.

De 40-jarige Spanjaard, die als speler deel uitmaakte van het 'Dream Team' van trainer Johan Cruijff, zei donderdag Vitesse een mooie club te vinden om zijn trainersloopbaan te starten.

''In het verleden heb ik ook wel aanbiedingen gekregen van clubs, maar toen was ik er nog niet klaar voor. Ik denk dat mijn gebrek aan ervaring geen probleem is.''

Capellas

Ferrer krijgt de komende anderhalf jaar bij Vitesse assistentie van landgenoot Albert Capellas Herms, die jarenlang bij Barcelona actief was.

Zo werkte hij onder meer in de jeugdafdeling. Stanley Menzo, woensdag opgestapt bij Cambuur, wordt eveneens assistent van Ferrer. Ook Hans van Arum en Raimond van der Gouw blijven bij de staf betrokken.

Cruijff

''Ik wil de naam van Cruijff niet misbruiken, maar het is duidelijk dat Ferrer en Stanley Menzo dezelfde voetbalvisie hebben. Zij hebben allebei onder Cruijff gedebuteerd'', aldus Van Leeuwen, die bij de eerste ontmoeting met Ferrer direct een goed gevoel had. ''Ik kreeg een déjà vu. Het was of ik weer bij Cruijff aan tafel zat.''

Ferrer begint op 15 november aan zijn nieuwe baan. Vanaf dan zal blijken of Vitesse daadwerkelijk weer aansluiting vindt bij de top van Nederland of dat er weer een nieuw hoofdstuk kan worden toegevoegd aan de merkwaardige gebeurtenissen van 'FC Hollywood aan de Rijn', de bijnaam die de club kreeg onder de roemruchte voormalige voorzitter Karel Aalbers.