AMSTERDAM - Jan Vertonghen is deze week in het magazine NUsport vol lof over Mounir El Hamdaoui. “Als we tegen AZ moesten had ik het altijd moeilijk tegen hem. Niet omdat hij zat te klieren, je was hem gewoon de hele tijd kwijt,” vertelt Ajax’ defensieleider.

“Hij is constant in beweging en beweegt ook nog eens totaal onvoorspelbaar. Ik heb hem liever als ploeggenoot. Hij is vaak aanspeelbaar en maakt beslissende acties.''

''Soms denk ik alleen: blijf wat dieper weg. Aan de andere kant trekt hij met dat gezwerf wel het verdedigingsblok van de tegenstander uit elkaar.”

Sociale jongen

Ook als mens prijst de Belg zijn Marokkaanse ploegmaat. "Ik maak hem mee als een heel sociale jongen. Misschien komt-ie naar de buitenwereld anders over, omdat hij niet uitgebreid met de media praat. Maar bij ons maakt hij met iedereen contact. Een goeie gast.''

''Natuurlijk is hij een trotse jongen. Zoals we dat in België zeggen: je moet hem niet te vaak tegen de kar rijden. Al kan ik op de training alles tegen hem zeggen.”

Stoken

Over auto’s gesproken: het fraaie exemplaar dat El Hamdaoui least, zou in de spelersgroep onderwerp van irritatie zijn zo onthulde Johan Derksen tussen snor en lippen door.

“Dat is echt de grootst mogelijke onzin,” zegt Vertonghen. “Toen ik dat las dacht ik al: waar gaat dit over? Toen ik het aan wat ploeggenoten vroeg, wisten ze niet eens waar ik het over had. Het gaat echt helemaal nergens over. Volgens mij probeert die man weer een beetje te stoken.”

In wat voor auto rijdt hij eigenlijk?
“Ehh geen idee. Interesseert me ook echt niet. Wat mij betreft rijdt hij in een Lamborghini. Dan zeg ik: goed gedaan, Mounir.”

Lees een uitgebreide reportage over de mysterieuze Ajax-spits in het magazine NUsport, die nu in de winkel ligt en online te bestellen is.