ARNHEM - Ibrahim Afellay heeft woensdag tegen Vitesse volgens PSV-trainer Fred Rutten ''behoorlijke schade'' opgelopen.

De aanvoerder van de Eindhovenaren ging kort na rust naar de kant. Hij had zichtbaar last van een schop tegen zijn scheenbeen, uitgedeeld door Nemanja Matic. ''Ik wilde geen risico met hem nemen'', aldus Rutten.

Afellay had het tijdens de eerste helft regelmatig aan de stok met Matic. De international kreeg al vroeg in de wedstrijd geel voor een harde tackle op de Servische huurling van van Vitesse. Matic nam later revanche.

Met een van pijn vertrokken gezicht voetbalde Afellay verder, tot Rutten hem naar de kant haalde. ''Ik hoop dat hij er zaterdag bij is'', aldus de oefenmeester, verwijzend naar de topper in Eindhoven tegen landskampioen FC Twente.

Ook Wilfred Bouma ging voortijdig met wat lichte klachten naar de kant.

Sparen

Over de wedstrijd kon Rutten niet zoveel kwijt. ''Na de 2-0 gingen we ons sparen voor de grote wedstrijd van zaterdag, daar kan ik wel mee leven."

Drie dagen na de monsteroverwinning op Feyenoord (10-0) hield PSV zich zichtbaar in. ''We hadden controle over de wedstrijd, maakten zelf twee doelpunten en kregen er nul tegen."

"We hebben weer drie punten en dat was het allerbelangrijkste. Na de schoonheid van zondag moet je tevreden zijn met zo'n wedstrijd en dat ben ik ook.''

Reis

De keuze tussen Jonathan Reis en Marcus Berg was voor Rutten geen moeilijke, zo liet hij zich ontvallen. Reis greep de afgelopen weken zijn kans toen Berg vanwege een schorsing op de tribune zat. De Braziliaan, die zes keer scoorde in de vorige drie wedstrijden, kreeg daarom tegen Vitesse de voorkeur.

''Ik denk dat het voor niemand een verrassing was dat Jonathan speelde. Niet voor Jonathan, niet voor Marcus en ook niet voor de andere spelers'', aldus Rutten.

''Het lijkt me een vrij logische keuze. Jonathan heeft een bepaalde kwaliteit die iedereen in zijn team wil hebben en dat is dat hij altijd kan scoren. Ik miste vandaag tegen Vitesse de gretigheid bij hem, maar hij scoorde wel.''

Reis maakte in het Gelredome zijn zevende treffer van het seizoen.