UTRECHT - Na een moeizame seizoensstart krijgt FC Utrecht de smaak te pakken in de eredivisie. Woensdagavond werd Excelsior in de Galgenwaard met 2-0 verslagen. Het betekende voor de ploeg van trainer Ton du Chatinier de derde zege in de laatste vier eredivisieduels.

Met de overwinning kreeg FC Utrecht net als zondag in het uitduel bij Vitesse (4-1) misschien wel teveel. De vooral na rust brutaal spelende Rotterdammers trokken gaandeweg de wedstrijd het initiatief steeds meer naar zich toe, maar zagen zich daarvoor niet beloond.

FC Utrecht kwam al na zes minuten op voorsprong. De bijna 18.000 toeschouwers zagen Dries Mertens langs drie verdedigers richting de achterlijn dribbelen, waarna Jacob Mulenga zijn lage voorzet voorbij doelman Cees Paauwe hakte, 1-0. Het was voor de Zambiaan het derde duel op rij waarin hij scoorde.

Spaarzaam hoogtepunt

Het doelpunt bleek direct één van de spaarzame hoogtepunten van de eerste helft. De gasten probeerden wel, maar hadden weinig in te brengen tegen het goed georganiseerd spelende FC Utrecht.

Tot meer dan enkele mogelijkheden kwam de ploeg van Alex Pastoor niet. Aan de andere kant slaagde ook het traag spelende FC Utrecht er niet in het Paauwe nog lastig te maken. Al schoot Mertens na een knappe actie van Edouard Duplan nog voorlangs.

Slordig balverlies

De tweede helft startte wat dat betreft een stuk aantrekkelijker. FC Utrecht kwam opnieuw vroeg in kansrijke positie, maar Paauwe bracht redding op de inzet van Duplan. De thuisploeg maakte het zich vervolgens lastig door slordig balverlies en door teveel achteruit te voetballen. Tot echt grote kansen kwam de ploeg van Du Chatinier niet meer.

Door de minimale voorsprong bleef het daardoor voor het thuispubliek tot het eind spannend. Excelsior kwam steeds vaker voor Michel Vorm, maar scoorde niet. Topscorer Ricky van Wolfswinkel besliste het duel uiteindelijk ver in blessuretijd uit een counter definitief, 2-0.