DOETINCHEM - De Graafschap heeft een einde gemaakt aan de reeks overwinningen van AZ. De Alkmaarse ploeg verloor in Doetinchem, na vijf opeenvolgende zeges in de competitie, met 2-1 in de duizendste wedstrijd die De Graafschap op de Vijverberg speelde.

 In het matige, soms rommelige duel kwam AZ kort na rust via invaller Graziano Pellè op voorsprong. Vijf minuten later tekende Rydell Poepon voor de verdiende gelijkmaker. In de slotfase blunderde AZ-doelman Sergio Romero bij een vrije trap van Hugo Bargas.

De Graafschap miste de aan zijn knie geblesseerde Jan-Paul Saeijs in het hart van de defensie. Vita Wormgoor was achterin zijn vervanger. Ook de populaire Bargas ontbrak aanvankelijk. Trainer Darije Kalezic passeerde de clubtopscorer. Hij gaf de voorkeur aan Steve de Ridder.

Kletsnat

De thuisclub begon enthousiast op de kletsnatte grasmat. Meer dan een paar corners leverde dat niet op. Aanvallend bakte AZ er eveneens weinig van. De Braziliaanse spits Jonathas liep er op zijn opvallende gele schoenen totaal verloren bij. Pas in de slotfase van de eerste helft ontstond gevaar voor beide doelen.

Keeper Boy Waterman van De Graafschap greep goed in bij een actie van Pontus Wernbloom en aan de andere kant hield AZ-doelman Sergio Romero spits Rydell Poepon van het openingsdoelpunt af.

Opsteker

Meteen na rust bracht trainer Gertjan Verbeek de Italiaan Graziano Pellè in voor de onzichtbare Jonathas. Een wissel die voor AZ perfect uitpakte. Na nog geen vier minuten prikte Pellè op aangeven van Brett Holman de bal achter Waterman: 0-1. Lang plezier had AZ niet van die opsteker.

Vijf minuten later trok De Graafschap de stand recht. Rydell Poepon kopte na een vrije trap van Jordy Buijs raak. Vanaf dat moment ontspon zich een kwalitatief weliswaar matig, maar verder wel boeiend gevecht waarin beide clubs jacht maakten op de overwinning. De volle winst kwam uiteindelijk terecht bij De Graafschap. De blunder van doelman Sergio Romero werd AZ fataal.