GRONINGEN - Via een ijzersterke tweede helft heeft FC Groningen woensdagavond in een vermakelijk duel ADO Den Haag van zich afgeschud: 3-1.

Jonas Ivens en Andreas Granqvist kopten raak uit hoekschoppen van Dusan Tadic, terwijl Koen van de Laak in de slotfase een counter afrondde. De bezoekers hadden voor rust vaker kunnen scoren en kregen daarvoor in de tweede helft de rekening gepresenteerd.

Opvallend was de basisplaats bij ADO Den Haag voor Ricky van den Bergh. Die dankte hij aan het doorschuiven van Lex Immers naar de spitspositie. Daar ontbrak de Rus Dmitri Boelikin, met acht treffers clubtopscorer, door met een hamstringblessure.

Puntgaaf

Het bleek niet bepaald een verzwakking, want Immers zorgde al na ruim tien minuten voor 0-1. Aleksander Radosavljevic stuurde Frantisek Kubik weg. De Slowaak profiteerde slim van slecht verdedigen van rechtsback Maikel Kieftenbeld, die het de hele avond lastig had met Kubik, en vond met een puntgave voorzet de geheel vrijstaande Immers.

Die voorsprong was geenszins onverdiend, want ADO Den Haag opende aanvallend en onbevangen in de Euroborg. FC Groningen kreeg na de opgelopen achterstand het initiatief en was via een kopbal van Jonas Ivens al dicht bij de gelijkmaker. De snelle Kubik en de voorzetten van Verhoek bezorgden de Groningse defensie echter handen vol werk. Kansen voor Van den Bergh en Kubik, tot twee keer toe, leverden echter niets op.

Dure missers

ADO-trainer John van den Brom zag het vanaf de tribune met afgrijzen aan. De coach was voor één duel geschorst na te zijn weggestuurd in het duel met FC Twente. Maurice Steijn nam de honneurs langs de lijn waar. Het bleken ook dure missers voor ADO Den Haag, want direct na rust kwam de thuisclub wel langszij. Ivens kopte raak uit een hoekschop, na matig uitkomen van doelman Gino Coutinho.

Het was het kantelmoment in de wedstrijd. Tien minuten later, terwijl Tim Matavz (tweemaal) en Garcia in de tussentijd al kansen onbenut lieten, was het 2-1.

Uit opnieuw een hoekschop van Tadic kopte ditmaal Grangvist bij de eerste paal binnen. FC Groningen liet de teugels daarna vieren, ADO Den Haag zette nog wel aan, maar na een scherpe counter bracht invaller Van de Laak vlak voor tijd de definitieve beslissing.