AMSTERDAM - Sportpsychiater Bram Bakker pleit in het nieuwe NUsport-magazine voor een speciaal loket bij de KNVB waar profvoetballers met mentale problemen naar toe kunnen.

"In het voetbal zijn de aanvliegroutes naar psychische hulp heel willekeurig. Als er een duidelijk punt is waar spelers met hun problemen terecht kunnen, maakt dat de stap kleiner."

Het lost echter niet alles op, erkent de deskundige die ook enkele voetballers bijstaat. Hij merkt dat mentale zwaktes nog altijd een taboe zijn in de voetbalwereld. "Voetballers schamen zich, het is gênant als je jezelf niet in de hand hebt. Ze hebben een groot ego."

Handicap

Volgens Bakker heeft één op de tien personen uit de leeftijdsklasse van voetballers dringend behoefte aan psychische hulp. "Uit onderzoek blijkt dat dat percentage onder topsporters nog twee à drie keer zo hoog ligt."

Het is een niet te onderschatten probleem, vindt hij. "Zelf help ik een jongen die is afgezakt naar de hoofdklasse. Hij heeft het talent om in de eredivisie te spelen, maar het lijkt erop dat hij manisch-depressief is, dat heeft veel invloed"

"Kijk naar Jordi Hoogstrate die ooit gecontracteerd werd door PSV. Zijn psychologische handicap heeft hem enorm in de weg gezeten. Hij is uiteindelijk gestopt met voetbal."

Bakker is één van de personen die in het nieuwe NUsport-magazine zijn licht laat schijnen over de situatie van Jonathan Reis. De PSV'er kampte met een cocaïneverslaving en liet zich daarvoor opnemen in een afkickkliniek. Inmiddels scoort hij weer aan de lopende band.