AMSTERDAM - Voorzitter Michel Platini van de UEFA zal zich met ziel en zaligheid verzetten tegen de invoering van doellijntechnologie.

“Dan krijgen we PlayStation-voetbal”, betoogt de Fransman op de website van de Schotse voetbalbond. “We moeten de arbiters op andere manieren helpen.”

Platini is de drijvende kracht achter het experiment met scheidsrechters achter de doellijn, die dit seizoen na een test in de Europa League ook in de Champions League worden ingezet.

“Eén arbiter is onvoldoende, niet in het huidige tijdsgewricht met twintig camera’s bij elke wedstrijd. Misschien moet je een beetje masochist zijn om scheidsrechter te worden in het voetbal. Bij tennis wordt de umpire geholpen door twaalf paar ogen.”

Autoriteit

Het irriteert Platini dat de scheidsrechters vaak kop-van-jut zijn. “Wij als UEFA, maar ook de clubs en spelers hebben de verantwoordelijkheid om respect te tonen voor hun werk. Zelf kunnen ze daar ook een bijdrage aan leveren.”

“Toen ik als speler een keer luidruchtig verhaal ging halen, kreeg ik meteen de gele kaart voorgehouden. Was dat niet gebeurd, dan zou hij zijn autoriteit hebben verloren en zou ik het zo weer doen.”