GRONINGEN – Het weerzien van Ron Jans met zijn oude club FC Groningen leverde de trainer van SC Heerenveen geen succes op. In een zeer matige derby wonnen de Groningers met 1-0. Andreas Granqvist maakte de enige treffer. Een gelijkspel was een terechte uitslag geweest.

De derby tussen de twee clubs bracht in het verleden altijd sentimenten met zich mee, maar deze editie waren er een aantal extra dimensies.

Trainer Ron Jans was acht seizoenen trainer van FC Groningen voor hij afgelopen zomer de overstap naar Friesland maakte, terwijl Heerenvener Arnold Kruiswijk geboren en getogen is in Groningen en zeven jaar voor de club speelde alvorens hij naar het Belgische Anderlecht vertrok.

Huistra

Bij FC Groningen werd uitgerekend een Fries de opvolger van Jans. Pieter Huistra heeft echter een rijk verleden als speler en (jeugd)trainer bij de Groningen en beschouwt die club ook als zijn thuis.

De eerste helft bracht weinig hoogtepunten voort. Beide teams hielden elkaar vrijwel in evenwicht en de defensies waren aan beide zijdes sterker dan de aanval. Al had Daryl Janmaat bij Heerenveen als rechtsback de nodige moeite met Dusan Tadic en de vaak opkomende Fredrik Stenman.

Dreiging

Er vielen slechts een paar momenten van dreiging te noteren, de eerste na een kwartier toen Andreas Granqvist op goal kopte namens de thuisclub en doelman Kevin Stuhr Ellegaard bijna verrast werd.

Namens de bezoekers had Roy Beerens enkele minuten later met een betere balcontrole de score kunnen openen. De aanvaller liet de bal, oog in oog met keeper Luciano, van zijn voet af springen. In de slotminuut slaagden Oussama Assaidi en Christian Grindheim er niet in een voorzet van Beerens in het doel te krijgen.

Raak

Direct na rust was het wel raak, voor FC Groningen. Heerenveen had de organisatie niet op orde bij een corner van Tadic, waardoor Granqvist onhoudbaar raak kon koppen. FC Groningen leunde daarna achterover en zag Heerenveen verwoede pogingen doen weer op gelijke hoogte te komen.

Er waren wel momenten dat de gasten hadden kunnen toeslaan, maar de eindpass was te vaak slecht. In de slotminuut leek Christian Grindheim toch nog gelijk te kunnen maken, na mistasten van Luciano bij een hoekschop, maar Maikel Kieftenbelt haalde Grindheims inzet van de lijn.