LONDEN - Wereldvoetbalbond FIFA onderzoekt of twee leden van het uitvoerend comité hebben aangeboden hun stem te verkopen in de strijd om de organisatie van het WK-voetbal in 2018.

Dat aanbod zou zijn gedaan aan undercoververslaggevers van de Britse krant Sunday Times, die zich voordeden als lobbyisten voor een groep Amerikaanse bedrijven.

Volgens de Britse krant staat op film hoe het Nigeriaanse lid Amos Adamu in ruil voor zijn steun om 800.000 dollar (570.000 euro) vraagt voor een persoonlijk project.

Materiaal

Reynald Temarii, het hoofd van de Oceania Football Confederation, stelde 3 miljoen Nieuw-Zeelandse dollars (1,6 miljoen euro) te willen voor een sportacademie in ruil voor zijn stem.

FIFA liet zondag weten al het beschikbare materiaal over de kwestie te hebben opgevraagd bij de krant. ''Als we dit hebben geanalyseerd kunnen we een beslissing nemen over eventuele vervolgstappen'', aldus een verklaring van de bond.

Organisatie

De 24 leden van het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond bepalen op 2 december in Zürich waar het WK in 2018 en 2022 wordt gehouden. Nederland hoopt samen met België het WK 2018 binnen te slepen.

De Verenigde Staten lieten vrijdag weten niet meer in de race te zijn voor 2018, omdat het land zich volledig wil focussen op de organisatie van het WK van 2022.