ZEIST - Henk Kesler kon donderdag in Zeist bij zijn feestelijke afscheid als directeur betaald voetbal van de KNVB natuurlijk niet om het hoogoplopende conflict met Bayern München heen.

In zijn slotspeech refereerde de 61-jarige Tukker aan de uitverkiezing van het eigen Sportmedisch KNVB-centrum in Zeist tot het eerste FIFA Medical Centre of Excellence, eerder op donderdag. ''We hebben een kopie van de award meteen naar München gestuurd'', sprak Kesler zichtbaar geamuseerd.

De afgezwaaide KNVB-baas blijft met zijn opvolger Bert van Oostveen nog wel verantwoordelijk voor de afwikkeling van het dossier-Arjen Robben.

Bayern München verwijt de KNVB ernstige nalatigheid in de manier waarop bij het WK met de spierblessure van Robben is omgesprongen. De Duitse recordkampioen is ook boos dat Mark van Bommel dinsdag tegen Zweden heeft gespeeld, terwijl hij volgens zijn club door een knieblessure niet fit was.

Anekdote

Kesler kon het niet laten om nog een mooie anekdote te vertellen over het mislukte bezoek dat hij na het WK met een KNVB-delegatie aan München bracht om de controverse met Bayern over de langdurig uitgeschakelde Robben uit te praten. ''We zaten in de kliniek van clubarts Müller-Wohlfahrt. Hij sprak moeizaam Engels."

"Hij bleef maar roepen dat een spierblessure alleen met rust kan genezen. Dat staat ook in dit beroemde boek, zei hij er steeds bij. Wie heeft dat boek dan geschreven, vroeg ik hem uiteindelijk. Ik natuurlijk, antwoordde hij. Bert van Oostveen en ik hadden daarna moeite om serieus te blijven. We dachten dat we in een aflevering van 'Allo Allo' terecht waren gekomen.''

Relativeren

Kesler: ''We hebben toen nog wel lekker gegeten in München en ook nog de verjaardag van Franz Beckenbauer gevierd. Voor wat het waard was."

"Ach, relativeren heb ik als KNVB-directeur altijd gedaan. Met veel kletsen en af en toe een beetje dreigen, kom je een heel eind. Een beetje Machiavelli-achtig. Maar je maakt wel werkweken van tachtig uur. Daarom stop ik nu.''