MUNCHEN - Bayern München heeft bij de KNVB geëist dat middenvelder Mark van Bommel per direct terugkeert bij de Duitse topclub. De Duitse landskampioen heeft die eis dinsdag bij directeur betaald voetbal Bert van Oostveen van de KNVB neergelegd.

Het Nederlands elftal speelt dinsdagavond in Amsterdam de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden. De aanvoerder van Oranje gaat niet in op de eis van zijn club om direct naar Beieren terug te keren.

De KNVB heeft 'Der Rekordmeister' laten weten dat hij fit is en dat er geen belemmering is om in de ArenA in actie te komen. Bayern  heeft nog niet gereageerd op de beslissing van de voetbalbond.

Knieblessure

De aanleiding voor de actie van de Duitsers is de knieblessure die van Bommel opliep in de interland vrijdag in en tegen Moldavië. Van Bommel trainde zondag niet met Oranje mee. Maandag werkte hij wel normaal de training af.

''Na overleg met clubarts Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt heeft de clubleiding besloten de KNVB te laten weten Van Bommel onmiddellijk terug te sturen'', staat er in de verklaring van Bayern München.

Robben

Het getrouwtrek rond Van Bommel tussen de club van trainer Louis van Gaal en de KNVB lijkt een direct gevolg van de blessureaffaire waarin Arjen Robben de hoofdrol speelt.

De linkspoot keerde geblesseerd terug van het WK in Zuid-Afrika. Bayern houdt de Nederlandse bond verantwoordelijk voor zijn lange afwezigheid.