AMSTERDAM - Het Nederlands elftal ontvangt dinsdagavond de grootste concurrent voor de groepszege in poule E van de EK-kwalificatie. Een zege op Zweden helpt de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk aardig op weg richting de Europese eindronde van 2012 in Polen en Oekraïne.

Oranje heeft onder de huidige keuzeheer nog nooit puntenverlies geleden in een kwalificatiewedstrijd.

De formatie won alle groepsduels in de aanloop naar het WK in Zuid-Afrika. Ook de drie interlands in het kwalificatoetoernooi voor het komende EK werden gewonnen.

Toch acht Zweden zich kansrijk in de Arena. ''Ik denk dat wij 60 procent kans hebben om te winnen'', zei aanvaller Ola Toivonen. De spits van PSV put vooral hoop uit de afwezigheid van Arjen Robben en Robin van Persie.

Opstelling

Oranje bestrijdt Zweden, dat ook nog zonder puntenverlies is, waarschijnlijk met dezelfde basisformatie als afgelopen vrijdag tegen Moldavië.

Rafael van der Vaart mag opnieuw als vervanger van Nigel de Jong optreden. Ibrahim Afellay begint wederom op de linkerflank. Erik Pieters vult net als tegen Moldavië de positie van linksback in.

Aanvoerder Mark van Bommel kampte de afgelopen dagen met knieklachten. Ook Wesley Sneijder was niet geheel fit. Beide spelers zijn echter voldoende hersteld om aan de aftrap te kunnen staan.