BERN - De wereldvoetbalbond FIFA denkt de soms schimmige handel in jonge voetballers een slag toe te brengen met de invoering van een nieuw registratiesysteem. Het systeem treedt vrijdag officieel in werking, meldt de FIFA woensdag.

Veel Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse clubs hebben volgens de bond baat bij de invoering van het Transfer Matching System (TMS). Daarbij moeten transfers digitaal worden ingevoerd.

De FIFA kan op die manier veel eenvoudiger beoordelen of de transfer aan de internationale regels voldoet.

Het nieuwe systeem moet Europese topclubs er ook van weerhouden ouders van toptalenten een baan aan te bieden om op die manier heel jonge spelers gratis binnen te halen.

Documenten

Als een speler onder de achttien jaar overstapt naar een andere club, moeten de betrokken clubs zes tot twaalf documenten invullen.

Details als de transfersom, het salaris, de spelersagent en de contractduur moeten in elk geval ingevuld worden.

Verhuizen

Daarnaast moet aangegeven worden of de ouders van de jonge speler verhuizen vanwege de overstap van hun zoon of niet.

Omdat alleen clubs toegang tot het systeem hebben, kunnen spelers bovendien niet meer in handen komen van investeringsmaatschappijen.

Transferdeadline

De bond hoopt met het TMS ook een einde te maken aan de discussies of een speler wel of niet voor de transferdeadline is vastgelegd.

De FIFA is al een jaar bezig het systeem gefaseerd in te voeren. In die periode zijn 174 van de 921 aangevraagde transfers van spelers onder de achttien jaar afgekeurd.