AMSTERDAM - Ajax leert snel in de hoogste klas van de Europese voetbalschool. De koploper van de eredivisie, twee weken geleden nog weggespeeld door Real Madrid, scoorde dinsdag voor eigen publiek tegen AC Milan een aanmerkelijk beter rapportcijfer (1-1).

Toch blijft het de vraag of de ruime voldoende volstaat voor een heel lang verblijf tussen de elite.

Ajax vervolgt de Champions League met twee wedstrijden tegen Auxerre, dat al twee keer verloor en een punt minder heeft dan de Amsterdamse club.

Inzet van beide ontmoetingen is voorlopig de derde plaats van de groep. Deze positie volstaat voor een ticket voor de Europa League na de winterstop.

Bravoure

Ajax leek in niets meer op de ploeg die twee weken geleden figureerde in het kansenfestival van Real Madrid. De koploper zocht niet alleen de aanval maar acteerde ook met bravoure.

Vooral Luis Suarez benutte zijn eerste wedstrijd in de Champions League om te laten zien dat hij het niveau van de eredivisie zo langzamerhand toch echt is ontgroeid.

De topschutter uit Uruguay, twee weken geleden geschorst voor het duel met Real Madrid, dirigeerde de bal regelmatig tussen de benen van een tegenstander.

Door de benen

Zo ook in de 23e minuut, toen hij de ervaren Alessandro Nesta als een amateurvoetballer neerzette door hem de bal door de benen te spelen. Suarez vond vervolgens ook nog de vrijstaande Mounir El Hamdaoui, die Ajax van dichtbij beloonde voor een sterke openingsfase (1-0).

Trainer Martin Jol van de viervoudige winnaar van de hoogste prijs voor Europese clubteams gaf tegen AC Milan de voorkeur aan Demy de Zeeuw boven de meer verdedigend ingestelde Rasmus Lindgren.

AC Milan begon slechts met twee spitsen. Robinho en Zlatan Ibrahimovic kregen hulp van Clarence Seedorf, de meest vooruit geschoven middenvelder van de Italiaanse club.

Energiek

De 34-jarige Seedorf maakte tegen zijn eerste profclub geen energieke indruk. Hij zette Robinho in de dertigste minuut wel met een simpele voetbeweging voor doelman Maarten Stekelenburg. De Braziliaan schoot nog naast, maar zag zeven minuten later wel Ibrahimovic na een snel uitgevoerde counter toeslaan.

Ajax speelde even met tien man omdat Vurnon Anita niet verder kon na een overtreding van Gianluca Zambrotta. AC Milan profiteerde dankbaar van de overtalsituatie.

Seedorf vond via de linkerflank Ibrahimovic en de uitgedunde defensie van de thuisclub had geen antwoord meer op de combinatie van de twee oud-spelers van Ajax (1-1).

De thuisclub bleef ook na rust aanvallen, maar kreeg veel minder kansen. AC Milan was in de slotfase via Boateng nog dicht bij de zege, maar een wereldredding van Stekenburg voorkwam een onverdiende Milanese driepunter.