ROTTERDAM - Vitesse weet weer wat winnen is. Excelsior kreeg op eigen veld klop met 0-2. Na de eerste uitzege kon Vitesse met totaal zeven punten de zestiende plaats verlaten. Na drie zeges op rij leed Excelsior de eerste nederlaag op Woudestein, maar bleef met 10 punten subtopper.

Overwinningen van Vitesse in de competitie zaten er aan te komen. Met de aankopen na de overname door de Georgiër Merab Jordania was ploeg al goed gaan voetballen. Alleen ontbraken de doelpunten. In Rotterdam vloog de bal wel in het net en werd er prompt gewonnen.

Excelsior en Vitesse tastten elkaar in de eerste helft af. De thuisclub, negen punten uit drie thuisduels dit seizoen, miste de geschorste Guyon Fernandez zeer. Slechts twee keer kwam het Arnhemse doel onder vuur.

Stootkracht

Roland Bergkamp schoot in de 19e minuut te zacht en Tim Vincken werd in de 35e minuut zwaar gehinderd. Beide keren kon Eloy Room de bal pakken. Vitesse combineerde meer en beter, maar ontbeerde nog stootkracht. Cees Paauwe hoefde voor rust alleen wat ballen op te rapen.

Coach Theo Bos van Vitesse greep tijdens de rust in. Hij verving Wiljan Pluim en Lasse Nilsson door Julian Jenner en Dalibor Stevanovic. Vitesse schakelde ook een versnelling hoger. Excelsior moest terug en kwam te wankelen.

Soeverein

In de 50e minuut brak Stevanovic door en schoof de bal in de hoek, 0-1. Vitesse heerste en speelde soeverein naar de overwinning. In de 62e minuut viel de beslissing al. Ismail Aissati trapte van 30 meter afstand onhoudbaar voor Paauwe in de kruising, 0-2.