ALKMAAR - AZ heeft zaterdagavond de tweede achtereenvolgende competitiezege behaald. Na de 1-0 bij NEC werd FC Utrecht in Alkmaar met dezelfde cijfers verslagen. Rasmus Elm maakte de enige treffer. FC Utrecht bleef in de vierde uitwedstrijd in de eredivisie met lege handen.

Beide ploegen zijn nog op drie fronten actief. Woensdag kon AZ bij FC Den Bosch (3-2) net een verlenging voorkomen, FC Utrecht bekerde bij De Graafschap pas na strafschoppen verder. Van vermoeidheidsverschijnselen was weinig te merken, er werd een hoog tempo gehanteerd.

Vooral AZ startte de kille herfstavond vol vuur. Binnen 88 seconden was Jonathas twee keer dichtbij een vroege voorsprong.

Eerst kopte de spits over, een halve minuut later schoot hij net naast. Utrecht-doelman Michel Vorm verrichtte nog binnen het kwartier twee fraaie reddingen, op afstandsschoten van Elm en Stijn Schaars.

Jonathas

Elm zette AZ kort voor de rust aan de leiding, uit een directe vrije trap, al wilde Jonathas doen geloven dat hij de bal nog met de kruin had aangeraakt.

De Braziliaan kwam in zijn derde achtereenvolgende basisoptreden niet tot scoren, hij maakte in de slotfase plaats voor Erik Falkenburg. Aan de andere kant had Dries Mertens, die doordeweeks werd gespaard vanwege hamstringklachten, twee fraaie acties.

Lichte blessures

FC Utrecht begon zonder aanvoerder Michael Silberbauer en eredivisie-topscorer Ricky van Wolfswinkel aan de tweede helft, omdat beiden waren licht geblesseerd geraakt. De Deen was kort voor de rust nog aanstichter van een opstootje na een natrappende beweging richting Pontus Wernbloom.

Voor de kaskraker tegen Liverpool, als de Utrechtse fans hopen op een weerzien met Dirk Kuyt, zullen Silberbauer en Van Wolfswinkel vermoedelijk weer beschikbaar zijn. Ook AZ komt donderdag in de groepsfase van de Europa League in actie, uit tegen Bate Borisov in Wit-Rusland.

Onmachtig

Na de hervatting ging FC Utrecht vergeefs op zoek naar de gelijkmaker, maar zonder Van Wolfswinkel (zeven competitietreffers) was de aanval - met vervanger Jacob Mulenga en het laatste kwartier ook Frank Demouge - onmachtig.