ROTTERDAM - Excelsior is de club van Rotterdam. De supporters van de Kralingse club laten dat na de derde zege tegen Heracles Almelo (2-1) luidkeels weten. Al duurt het succes maar even, de eerste tien punten zijn binnen voor de ''derde'' club uit de Maasstad, zo stelt de aanhang trots.

En op basis van de feiten hebben de Excelsior-getrouwen ook gelijk. Excelsior promoveerde dit seizoen naar de eredivisie door Sparta in een knotsgekke wedstrijd, nota bene op het Kasteel, naar de Jupiler League te verbannen.

Feyenoord kreeg eveneens een dreun, al in de tweede competitieronde. Excelsior won als satellietclub van de grote broer uit Rotterdam-Zuid, op Woudestein de derby met 3-2.

Nuchter

De euforie op de tribunes is echter niet overgeslagen naar de kleedkamer. Bij zowel trainer Alex Pastoor als bij de jonge selectie is nuchterheid troef. De competitiestart is veelbelovend met een plek in de subtop, maar niet meer dan dat.

''Ik staar me niet blind op de stand op Teletekst. Sprookjes in het voetbal bestaan niet. Bloemen krijg je pas na de finish'', aldus Pastoor na afloop van het duel tegen Heracles.

Buitenwacht

''Ik houd me niet bezig met wat de buitenwacht ervan vindt. Ik concentreer me op het veld, want ik heb alleen invloed op mijn eigen werk als trainer. Alleen daar kan ik mooie en goede dingen doen, zo simpel is het natuurlijk wel.''

Ook de wedstrijd tegen Heracles analyseert Pastoor koel en zakelijk. ''Pas in de tweede helft gooiden we de schroom van ons af. Toen namen we veel initiatieven en dat geeft me een prima gevoel. De angst was weg.''

Werken

Dat neemt echter niet weg dat Excelsior met pakweg een begroting van slechts 2,5 miljoen euro, de kleinste in de eredivisie, een flitsende start kent. ''Dat kan wel zo zijn, maar we zijn nog maar net begonnen. We werken keihard en we zien wel.''

Aanvoerder Ryan Koolwijk, regisseur op het middenveld, is eveneens de nuchterheid zelve. ''Onze kracht is dat we een team zijn. We zijn helemaal niet bezig met winnen of verliezen. In de voorbereiding verloren we van elke profclub en in de eerste wedstrijd van het seizoen ging het ook mis bij De Graafschap, maar daarna begon het te draaien. We maken nu elke week progressie, maar de trainer en spelers lopen nu echt niet naast hun schoenen. We weten ook dat we straks wat tikken krijgen.''

Domper

De eerste domper krijgt Excelsior mogelijk al maandag te verwerken. Dan dient de zaak van spits Guyon Fernandez, die in beroep ging tegen een schorsing van vier duels wegens natrappen tegen AZ-verdediger Hector Moreno.

''Als Guyon wordt geschorst, dan moeten we zijn plek zo goed mogelijk invullen. Roland Bergkamp viel tegen Heracles in en maakte meteen de 1-1. Daar komen we wel uit'', stelt Koolwijk. Excelsior gaat nu voor de eerste uitzege dit seizoen, zaterdag tegen FC Groningen. Het vertrouwen is er, maar niemand zegt het hardop.