ALKMAAR - Trainer Gertjan Verbeek wacht met AZ na vijf competitieronden nog steeds op de eerste overwinning. Ook in de thuiswedstrijd tegen Roda JC (1-2) kwam zaterdagavond het gebrek aan een koelbloedige afmaker schrijnend aan het licht.

De lage positie op de ranglijst is het gevolg van de uittocht van spitsen en het wegblijven van vervangers. De Limburgse uitblinker in Alkmaar was een Pool, doelman Przemyslaw Tyton.

AZ startte met twee IJslandse talenten op de vleugels. Johann-Berg Gudmundsson (19) is een vaste waarde, landgenoot Kolbeinn Sigthorsson (20) nam de plaats in van Stijn Schaars (ziek).

De aanvoerdersband werd gedragen door Kew Jaliens, hij stond in het elftal omdat Hector Moreno na een intercontinentale vlucht niet fit genoeg werd geacht.

Tegenslag

De thuisclub kreeg al in de zesde minuut een tegenslag te verwerken. Anouar Hadouir, die in de rust werd vervangen door Boldizsar Bodor, gaf een steekpass op Morten Skoubo. De Deen kreeg de bal tegen de hak, Laurent Delorge schoot raak (0-1).

Erik Falkenburg kreeg twee kansen op een vroege Alkmaarse treffer, maar schoot beide keren net naast. De verdiende gelijkmaker kwam in de 27e minuut op naam van Rasmus Elm. De Zweed draaide de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in het doel.

In de slotfase van de eerste helft verzuimde AZ afstand te nemen van de onrustig spelende Limburgers. Twee keer stond de paal een treffer in de weg, eerst na een kopbal van Gudmundsson, even later na een schot van Ragnar Klavan.

Onmachtig

Kort na de rust sloeg Roda JC opnieuw tegen de verhouding in toe. Ditmaal ging de voorbereiding van Skoubo wat bewuster. Hij kopte de bal keurig naar Willem Janssen (1-2).

Verbeek bracht in het laatste half uur twee verse aanvallende krachten in het veld. Maar ook Nick van der Velden en Jonathas konden het tij niet keren. De Braziliaan is groot en sterk, in het beloftenteam ook productief, maar op het hoogste niveau wist hij nog zelden te imponeren.

De kansen kwamen er, oud-AZ'er Ruud Vormer (op de lijn bij een kopbal van Sigthorsson) en Tyton hielden stand. De Pool had een aantal cruciale reddingen in huis, de mooiste bij een schot van Elm.