EINDHOVEN - PSV toonde zaterdagavond tegen NEC twee totaal verschillende gezichten. Voor rust speelde de ploeg van trainer Fred Rutten slap en ongeconcentreerd; in de tweede helft ging het tempo omhoog en speelde PSV met NEC.

''Het contrast was zo enorm groot'', concludeerde Rutten dan ook na de 3-1-overwinning.

''De eerste helft was PSV onder de maat ten aanzien van alles wat ik wil zien'', zo was de harde constatering van Rutten. ''Dan vraag je je af hoe dat kan. Is het onderschatting? Het tempo waarin we speelden hoort in ieder geval niet bij de manier waarop je wedstrijden wint."

"Zo gaat dat niet in het hedendaagse voetbal. In de tweede helft hebben we uitstekend gereageerd. Voor rust hadden we allemaal 'halve' ballen, er zat geen tempo op. Ik denk niet dat dit bij ons hoort.''

Wederopstanding

Rutten bracht direct na rust Wilfred Bouma en Danny Koevermans in voor de tegenvallende Marcelo en Marcus Berg. Beiden hadden een belangrijk aandeel in de 'wederopstanding' van PSV.

''Het is fijn wanneer je als trainer zulke spelers naast je op de bank hebt zitten. Deze twee jongens gaven het team echt een injectie. Door Wilfred ging met name de opbouw van achteruit beter. Dat komt goed uit met het oog op donderdag.''

Bouma

Rutten moet het donderdag tijdens de Europa League-wedstrijd tegen Sampdoria doen zonder de geschorste verdediger Francisco 'Maza' Rodriguez en Bouma is de eerste kandidaat om hem te vervangen.

Rutten hield Bouma zaterdag nog op de bank omdat hij achterin niet te veel wilde wijzigen. ''Ik wil van mijn team geen duiventil maken."

"We hadden al één probleem en daar wilde ik er geen twee van maken'', aldus Rutten, die daarmee verwees naar de afwezigheid van de geblesseerde rechtsback Stanislav Manolev.