VENLO - FC Twente heeft zaterdagavond zijn derde opeenvolgende zege behaald. In de Koel werd VVV-Venlo verslagen, 2-1. Vrij onbeschadigd gaat het elftal van de Belgische trainer Michel Preud'homme daarmee op weg naar de Champions League.

Dinsdag is Inter in de Veste van Enschede de volgende tegenstander.

Na iets minder dan een half uur kwam FC Twente op voorsprong. Bryan Ruiz scoorde met een schuiver.

Het was de eerste treffer dit seizoen van de international uit Costa Rica, de topschutter van het kampioensjaar.

Het was bovendien voor het eerst dat FC Twente deze competitie in de eerste helft een doelpunt maakte.

Kansen

De treffer kwam niet uit de lucht vallen. Al in de eerste minuut was het bijna raak via de voet van Luuk de Jong, maar redde Dennis Gentenaar in het doel van de Limburgers.

Nogmaals De Jong en Ruiz kregen goede kansen, voordat de openingstreffer viel. VVV was niet in de gelegenheid er veel tegenover te stellen.

Penalty

Toch werd het vlak voor rust gelijk. Michael Timisela struikelde over de voet van de doorgaans onverwoestbare Douglas en scheidsrechter Tom van Sichem zag er een strafschop in.

Van elf meter maakte routinier Patrick Paauwe geen fout.

Het was de eerste tegentreffer dit seizoen voor FC Twente én voor doelman Nikolai Michailov, die de voorkeur krijgt boven Sander Boschker.

Aanvallende variant

De vergeefse poging de strafschop te stoppen was het enige werk voor Michailov in de eerste helft.

In zijn aanvallende variant, met de centrale spitsen Luuk de Jong en Marco Janko in de aanval, had de club uit Enschede voortdurend het initiatief.

VVV kwam in de eerste fase eigenlijk nauwelijks van de eigen helft af, een aardige kopbal van Ferry de Regt daargelaten.

Stormloop

Na de hervatting startte FC Twente een ware stormloop op het doel van de Limburgers. Het leidde tot meerdere mogelijkheden voor Ruiz, De Jong en Nacer Chadli.

Steeds bleek Gentenaar, de uitstekende doelman van VVV, in staat een tegentreffer te voorkomen.

Winnende treffer

In de zeventigste minuut was Gentenaar dan eindelijk nog een keer kansloos.

Met een schot van afstand, nog aangeraakt door een tegenstander, maakte Roberto Rosales 2-1. Het was de eerste treffer voor FC Twente van de verdediger uit Venezuela.

In de 83e minuut had Van Sichem het duel nog stilgelegd wegens spreekkoren.