MUNCHEN - Net als vorig seizoen komt Bayern München maar moeilijk op gang in de Bundesliga. Het elftal van coach Louis van Gaal kwam zaterdag in eigen stadion tegen Werder Bremen niet verder dan 0-0, waardoor de landskampioen de achterstand op koploper Hoffenheim al zag oplopen naar vijf punten.

Erevoorzitter Franz Beckenbauer keek vanaf de tribune tandenknarsend toe hoe zijn 65e verjaardag enigszins verpest werd.

De ontmoeting Bayern-Bremen kon worden getypeerd als het duel van de gemiste kansen. Beide ploegen kregen diverse scoringsmogelijkheden, maar het waren juist de doelmannen Jörg Butt (Bayern) en Tim Wiese (Bremen) die in de uitverkochte Allianz Arena de hoofdrollen opeisten.

''We hebben de meeste kansen gecreëerd en ook de beste'', meende Van Gaal. ''Dan moet je ook een doelpunt maken. Ook dat is een kwaliteit. Maar goed, dan moet je soms ook een beetje geluk hebben. En daar ontbreekt het nu aan.''

Afwezigen

Werder verscheen flink verzwakt op het veld. Trainer Thomas Schaaf kon niet beschikken over de verdedigers Per Mertesacker en Naldo en topaanvaller Claudio Pizarro.

Toch werden de Noord-Duitsers allerminst overlopen door Bayern. De manschappen van Van Gaal kregen weliswaar de beste mogelijkheden, maar mede dankzij doelman Wiese bleef het 0-0.

HSV

Hamburger SV verspeelde de eerste punten. De formatie van Joris Mathijsen, Ruud van Nistelrooij en Eljero Elia kwam op eigen veld tegen 1. FC Nürnberg niet verder dan 1-1.

Mathijsen zette zijn poeg in de 61e minuut op voorsprong, waarna Javier Pinola acht minuten voor tijd met een benutte strafschop de stand gelijktrok.

Mathijsen en Van Nistelrooij speelden de hele wedstrijd, Elia kwam in de 56e minuut op het veld.

Hoffenheim

Hamburger SV verzuimde zodoende op gelijke hoogte te komen met koploper Hoffenheim, dat vrijdag wel de volle score behield door Schalke met 2-0 te verslaan.

Hannover 96 morste eveneens de eerste punten van het seizoen. De club speelde tegen Bayer Leverkusen gelijk en staat nu net als HSV op zeven punten.

Wolfsburg

VfB Stuttgart verloor het uitduel met SC Freiburg (1-2) en ook de voormalig Duits kampioen VfL Wolfsburg, de equipe van coach Steve McClaren, ging voor de derde keer op rij onderuit.

Borussia Dortmund bleek met 2-0 te sterk. Stuttgart en Wolfsburg staan stijf onderaan de Bundesliga met 0 uit 3.