AMSTERDAM - Rafael van der Vaart voetbalt komend seizoen waarschijnlijk voor Tottenham Hotspur. De Engelse club uit de Premier League liet dinsdagavond weten op het laatste moment een overeenkomst te hebben bereikt met de Nederlandse international.

Van der Vaart (27) komt over van Real Madrid, waar hij vanwege grote concurrentie niet zeker was van een basisplaats.

''Het was een 'last-minute-verhaal''', zei manager Harry Redknapp tegen Sky Sports News. ''Toen ik vanmorgen opstond, was dit niet iets wat ik van plan was."

Papieren

"Het is nu alleen de vraag of de papieren op tijd bij de leiding van de Premier League zijn binnengekomen.'' De transfermarkt in Engeland sloot dinsdag om 19.00 uur.

De Spurs zouden ruim 12 miljoen euro betalen voor Van der Vaart. De middenvelder zinspeelde maandag bij aankomst in het trainingskamp van Oranje al op een vertrek uit Madrid, waar hij net als vorig jaar weinig uitzicht heeft op speeltijd.

''De geschiedenis herhaalt zich, het lijkt wel een flashback'', zei Van der Vaart. ''Het lijkt net als vorig jaar. Het is vervelend. Ik wil gewoon vaak voetballen.''

Goed gevoel

De voormalig speler van Ajax en Hamburger SV wees de afgelopen weken enkele geïnteresseerde clubs af omdat hij voor zijn kans wilde gaan in Madrid. ''Je moet er een goed gevoel bij hebben en je moet er ook heen willen. Het was niet interessant genoeg.''

Van der Vaart maakte zondag geen deel uit van de selectie van de 'Koninklijke' voor de competitiewedstrijd tegen Real Mallorca (0-0).

Redknapp liet dinsdagavond tegenover de BBC weten: ''Ik dacht dat hij maandag voor 22 miljoen euro naar Bayern München zou gaan, maar plotseling is hij veel goedkoper geworden.

Enorme aanwinst

"Ze lieten me vanmiddag weten dat hij voor 12 miljoen te koop is en voor dat geld is hij een topspeler die ons absoluut zal versterken."

"De vraagprijs is aanzienlijk gezakt omdat de deadline zo dichtbij kwam. Rafael is een geweldige voetballer en zal een enorme aanwinst voor ons zijn.''

De Nederlander speelde afgelopen seizoen 26 competitiewedstrijden voor Real Madrid, waarin hij zes doelpunten maakte. Van der Vaart begon zestien keer in de basis. Hij speelde twee jaar in de Spaanse hoofdstad.

Nederlanders

Real Madrid had anderhalf jaar geleden zes Nederlanders onder contract staan. Na het vertrek van Van der Vaart ligt alleen Royston Drenthe nog vast, maar de Rotterdammer is verhuurd aan Hércules.

Tottenham Hotspur eindigde afgelopen seizoen als vierde in de Premier League. Het elftal van Redknapp drong via de voorronde door tot de groepsfase van de Champions League, waarin FC Twente een van de tegenstanders is in poule A.

De Spurs staan na drie wedstrijden op de elfde plaats in de Premier League, met vier punten.