RIJSWIJK - Bryan Ruiz, Luis Suarez en Ibrahim Afellay hadden drie maanden geleden in hun hoofd misschien al afscheid genomen van de eredivisie. 

Toch voetballen deze topspelers dit seizoen 'gewoon' weer in respectievelijk de Grolsch Veste, Amsterdam ArenA en het Philips Stadion.

Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa hebben de clubs weinig te besteden en dus draaide de transfercarrousel deze zomer stroef.

Veel geruchten

Vooral over Ruiz deden de afgelopen weken veel geruchten de ronde. De Costaricaanse vleugelspits leidde FC Twente afgelopen seizoen verrassend naar de titel en trok daarmee de aandacht van clubs als Sevilla en Liverpool.

Concreet werd die interesse echter niet, net zoals ook voor Afellay slechts één club zich officieel meldde bij PSV. Suarez, de topschutter van vorig seizoen, gaf al in een vroeg stadium aan graag bij Ajax te willen blijven.

El Hamdaoui

Mounir El Hamdaoui speelde de hoofdrol in de enige echte transfersoap van deze zomer. De overgang van de Marokkaanse spits naar Ajax ketste tot twee toe af, maar kwam in derde instantie toch nog rond. Daarmee heeft trainer Martin Jol de topscorers van de laatste twee seizoenen samen in zijn elftal.

Landskampioen FC Twente nam afscheid van vaste krachten als Ronnie Stam, Kenneth Perez, Cheick Tioté, Miroslav Stoch en Blaise N'Kufo, maar slaagde er toch in de selectie kwalitatief op peil te houden. De nieuwe trainer Michel Preud'homme kreeg de beschikking over onder anderen Roberto Rosales, Nacer Chadli, Emir Bajrami en Marc Janko.

Versterken

In kwantitatief opzicht versterkte PSV zich het meest. De Eindhovenaren raakten nauwelijks basisspelers kwijt en trainer Fred Rutten heeft vooral in aanvallend opzicht nu keuzes te over. De belangrijkste aanwinsten van PSV zijn de spitsen Jeremain Lens en Marcus Berg.

Het armlastige Feyenoord kreeg in het salarishuis wat lucht door het vertrek van enkele duurbetaalde routiniers. Technisch directeur Leo Beenhakker zocht met een lege portemonnee stad en land af voor wat goedkope spelers. Hij slaagde er in vier man naar De Kuip te lokken, maar de gewenste centrumspits bleef uit.

Vitesse

Vitesse werd twee weken geleden met de nieuwe Georgische eigenaar Merab Zjordania ineens een kapitaalkrachtige club.

De Arnhemmers mengden zich sindsdien intensief op de transfermarkt. Zjordania huurde drie spelers van de bevriende Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj, Ismaïl Aissati kwam over van Ajax. Grote investeringen deed Zjordania echter nog niet.