ENSCHEDE - Luuk de Jong scoorde in de eerste vier duels van dit seizoen al twee keer zo veel als in de hele vorige competitie. Samen met zijn Oostenrijkse compaan Marc Janko nam hij tot nu toe de totale productie van FC Twente voor zijn rekening.

''Ik speel een beetje als mijn broer'', zegt De Jong, door trainer Michel Preud'homme voorlopig omgeschoold van spits tot diepgaande middenvelder.

Verschil

De Jong doelt op broer Siem van Ajax. De oudste van de twee maakt in Amsterdam furore sinds hij door coach Martin Jol kort achter de spitsen is gezet. ''Als voetballer zijn we totaal verschillend'', benadrukt hij. ''Dat neemt niet weg dat onze huidige posities veel overeenkomsten hebben. Desondanks blijf ik me spits voelen.''

Na de eerste twee duels in competitie, met voor FC Twente twee keer 0-0 als resultaat, verdween De Jong even uit het elftal. Janko was voor het eerst fit en kreeg een kans. Halverwege de wedstrijd van een week geleden in Arnhem bij Vitesse keerde De Jong terug, als extra man kort achter Janko.

Verdedigen

''Het was een opvallende ingreep van de trainer. Ik feite speel ik nu op de plaats waar eerst met Cheick Tiote nog een defensieve middenvelder stond. De trainer was er van overtuigd dat ik ook mee zou gaan verdedigen. Anders is het onmogelijk om met zo veel aanvallers in het elftal te spelen."

"Ik maak nu aanmerkelijk meer meters dan als centrale aanvaller. Desondanks verschijn ik nog vaak voor het doel van de tegenstander. Dat de bal er dan ook nog eens met enige regelmaat in vliegt is mooi meegenomen. Ik mijn hart ben ik spits. Ik blijf op zoek naar het doelpunt.''

In zijn laatste jaar bij De Graafschap scoorde De Jong twee keer. ''Vorig jaar, mijn eerste bij FC Twente, maakte ik er ook twee. Natuurlijk speelde ik niet zo veel, omdat Blaise N'Kufo er stond. Desondanks is het een bijzonder prettig gevoel dat ik er nu al vier heb gemaakt.'' Daar komt bij dat hij bij de opening van het seizoen, om de Johan Cruijff Schaal tegen Ajax, ook al de beslissing (1-0) forceerde.

Koppel

Het gaat goed met FC Twente, sinds De Jong en Janko een koppel vormen. Zeven treffers, drie tegen Vitesse, vier tegen FC Utrecht, in het laatste anderhalve duel. ''Ik wist dat Luuk goed genoeg kan meeverdedigen om zo te spelen'', vertelt Preud'homme.

''Anders had ik nooit het risico genomen. Voordeel van zijn beweeglijke spel is dat we nu in sommige situaties gewoon een man extra voor het doel van de tegenstander hebben.''

Geen tegendoelpunten

FC Twente kreeg dit seizoen nog geen doelpunt tegen. Afgelopen zondag tegen FC Utrecht kreeg het elftal ongeveer twintig kansen dan wel mogelijkheden. ''Beide zaken zeggen wel iets. We geven heel weinig weg en zijn voortdurend dreigend", vindt De Jong. 

"Dat komt zeker niet alleen door Janko en mij. Iedereen beweegt en we wisselen voortdurend van positie. Bryan Ruiz en Nacer Chadli verschijnen ook voortdurend voor de goal. Als het draait kan ik me voorstellen dat een tegenstander gek van ons wordt.''