AMSTERDAM - Piet Velthuizen ontbrak zaterdag nog in de wedstrijdselectie van Hercules Alicante, dat thuis met 1-0 van Athletic de Bilbao verloor. “Ik had pas twee dagen getraind,” verklaart de van Vitesse overgekomen doelman aan NUsport.

“Bovendien heb ik nog geen Spaanse les gehad, waardoor ik in het veld nauwelijks met mijn medespelers kan communiceren. Zelfs de voetbaltaal heb ik nog niet onder de knie.”

Velthuizen meldt zich maandag bij het Nederlands elftal voor de interlands tegen San Marino (3 september) en Finland (7 september). “Dan kan ik weer even lekker in mijn eigen taal spreken en trainen op een nóg hoger niveau dan dat van Hercules."

Blijft een eer

"Het blijft een eer om voor Oranje te worden opgeroepen. Al wordt het er niet makkelijker op om de taal te leren en te wennen aan mijn nieuwe ploeggenoten, nu ik anderhalve week weg ben."

"Na de interlands kom ik pas op donderdag weer op de club, dus ik weet niet of ze me bij de eerstvolgende wedstrijd al laten meedoen. Ik hoop van wel, want we spelen dan uit bij Barcelona.”

Bij Vitesse kon Velthuizen na de komst van de nieuwe eigenaar Merab Jordania een nieuw lucratief contract tekenen.

Gesprek

Hoewel hij in zijn hart al afscheid van de Arnhemse club genomen, ging hij het gesprek aan met de Georgiër. Daarna koos hij alsnog voor Hercules, dat zich vorige maand al voor hem meldde. “Ik was benieuwd wat voor ambitie ze hadden bij Vitesse, daarom ging ik het gesprek aan."

"Het klonk allemaal leuk en aardig wat ze me voorspiegelden, maar ik had zoiets van: eerst zien, dan geloven. Bovendien zat ik voor mijn gevoel al bij Hércules. Ik vond het na veertien jaar tijd om eindelijk eens ergens anders te gaan voetballen.”

Hoger niveau

Dat hij voor het geld zou hebben gekozen, bestrijdt hij. “Met alle respect voor Vitesse, maar ik train bij Hercules op een veel hoger niveau. Bovendien speel ik straks tegen clubs als Barcelona en Real Madrid. Daar word ik alleen maar beter van."

"Dan kunnen de mensen wel zeggen dat ik naar het Excelsior van de Primera División ben gegaan, maar kijk eens naar het niveau van onze spelersgroep! Die is een stuk hoger dan die bij Vitesse."

"Ze hebben hier al acht aankopen gedaan, waaronder Nelson Valdez. En als het goed is komt David Trezeguet er ook nog bij. Hercules heeft echt heel veel ambitie, hoor.”

Afscheid

Of hij nog een officieel afscheid van het Vitesse-publiek in het Gelredome wil? “Natuurlijk. Ik weet niet hoe ze er bij de club over denken, maar het lijkt mij logisch dat het daar nog van komt. Volgens mij gunnen de supporters me mijn transfer wel, na alles wat ik het afgelopen jaar heb meegemaakt.”

Ooit hoopt hij weer in Arnhem te spelen. “Vitesse blijft mijn club. Ik heb genoten van alle jaren dat ik er heb gespeeld, vooral van de wedstrijden tegen NEC. Daar zat ik altijd op te wachten. Als ze me bij Vitesse nog willen, keer ik er op een later moment graag nog eens terug.”