KERKRADE - Roda JC heeft zaterdag dankzij een flitsende start drie punten gepakt tegen Heracles Almelo. De Limburgers stonden voor eigen publiek al na twintig minuten met 3-0 voor. Heracles kwam na rust nog aardig terug, maar uiteindelijk won Roda JC met 4-2.

De Almeloërs zijn de laatste jaren weinig succesvol op Limburgse bodem. Roda JC versterkte dat 'complex' van Heracles door in eigen huis de eerste thuiszege van het seizoen te pakken.

Twee weken geleden was ook al de andere Limburgse eredivisionist, VVV-Venlo, te sterk voor de Almeloërs. Vorig seizoen verloor Heracles eveneens beide duels op Limburgse bodem.

Kwelgeest

Roda JC was de voorbije jaren op beslissende momenten een kwelgeest voor Heracles. In de halve finale van de beker (2008) en de halve finale van de play-offs (eerder dit jaar) werden de Almeloërs uitgeschakeld door Roda JC. Dat gebeurde na spannende wedstrijden. Daar was zaterdag op een fase in de tweede helft na geen sprake van.

Het duel leek al na zeven minuten beslist. Op dat moment had de Deense spits Morten Skoubo al twee keer gescoord, op aangeven van landgenoot Mads Junker.

Bij de tweede treffer ging doelman Remco Pasveer opzichtig in de fout. Toen Laurent Delorge er na twintig minuten 3-0 van maakte, kon de thuisclub zich opmaken voor een rustig avondje.

Rob Wielaert

Met iets meer scherpte in de afronding had Roda JC, met de van Ajax gehuurde Rob Wielaert als debutant, voor rust nog verder kunnen uitlopen.

Heracles kwam niet verder dan een aantal afstandsschoten en een kopbal van Quame Quansah, die door doelman Przemyslaw Tyton knap werd gepareerd.

Heracles, dat spits Glynor Plet miste omdat hij bij de geboorte van zijn zoon was, kon na rust meer weerstand bieden. Marko Vejinovic mikte eerst op de lat en zag enkele minuten later zijn van richting veranderde vrije trap in het Roda-doel zeilen.

Roda wankelt

Toen Willy Overtoom vlak daarna eveneens uit een van richting veranderd schot de 3-2 maakte, wankelde de thuisclub. Heracles hoopte op meer, maar Junker maakte uit een counter een einde aan de Almelose ambitie en stelde de vijfhonderdste zege van Roda JC in de eredivisie veilig.