BREDA - NAC Breda heeft de eerste overwinning van het seizoen binnen. De sportief en financieel geplaagde club was zaterdag voor eigen publiek met 2-0 te sterk voor VVV-Venlo. Matthew Amoah maakte alweer zijn vierde doelpunt van het seizoen, Donny Gorter tekende voor de tweede treffer van de ploeg uit Breda.

NAC kon ook wel een opsteker gebruiken. De trots van Breda begon het seizoen met een minpunt, omdat de club tijdens de afgelopen voetbaljaargang te laat was met een betaling aan het pensioenfonds voor profvoetballers.

Robert Maaskant

NAC werkte zich tijdens de eerste wedstrijd uit de min door een gelijkspel tegen AZ (1-1), maar verloor vervolgens van FC Utrecht. De grootste tegenvaller kwam vorige week zaterdag, toen trainer Robert Maaskant aankondigde per direct te vertrekken naar Wisla Krakow.

Onder leiding van de assistent-trainers John Karelse en Gert Aandewiel ging NAC tijdens de derde speelronde onderuit bij sc Heerenveen.

De onervaren technisch directeur Jeffrey van As moest ondertussen op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer, iets wat tijdens het seizoen geen eenvoudige opgave is.

Koeman en Brood

Erwin Koeman bedankte voor de eer, waarna NAC uitkwam bij Ruud Brood. De trainer van RKC Waalwijk ziet een terugkeer naar zijn oude club wel zitten, maar vooralsnog heeft Van As geen overeenstemming bereikt met de Waalwijkers.

Vlak voor de wedstrijd tegen VVV kregen de spelers van NAC bovendien te horen dat Kees Kwakman voor het laatst in hun midden was. De Duitse club FC Augsburg heeft overeenstemming bereikt met NAC over een transfer van de multifunctionele middenvelder.

Kwakman nam zaterdag met opgeheven hoofd afscheid van de aanhang in het Rat Verlegh-stadion. Hij verzond vroeg in de wedstrijd vanaf de middenlijn een prachtige pass op Amoah, die al even fraai afrondde: 1-0. De Ghanese spits maakte ook de eerste drie doelpunten dit seizoen van NAC.

Gorter attent

Na nog geen halfuur spelen verdubbelde Donny Gorter de score. De middenvelder reageerde attent op een doorgekopte bal van Kees Luijckx: 2-0. NAC behield daarna eenvoudig de controle over de wedstrijd.

De thuisclub kreeg kansen om de voorsprong verder uit te breiden, maar sprong daar slordig mee om. Ali Boussaboun, deze week aangetrokken, kwam vlak voor tijd in het veld voor Leonardo. De Marokkaanse spits speelde tussen 2002 en 2005 ook al in Breda.