WOLFSBURG - Steve McClaren beleefde zaterdag een dramatisch competitiedebuut voor eigen publiek als trainer van VfL Wolfsburg.

De Engelsman zag zijn elftal in het eerste halfuur een 3-0-voorsprong nemen, maar stapte uiteindelijk met een 4-3-nederlaag gedesillusioneerd van het veld. ''Dit heb ik nog nooit meegemaakt, niet als speler en niet als coach'', stamelde McClaren.

Mentaliteit

De oefenmeester die FC Twente vorig seizoen naar de titel leidde, kwam tot een harde conclusie voor zijn spelers. ''Als je nog verliest na een voorsprong van 3-0, dan heb je duidelijk een probleem qua karakter en mentaliteit. Ik heb nog nooit tijdens een wedstrijd de kwaliteit zo erg zien teruglopen.''

Net als McClaren was ook Schalke 04-trainer Felix Magath woest op zijn spelers. De nummer twee van afgelopen seizoen incasseerde de tweede nederlaag op rij, voor eigen publiek tegen Hannover 96 (1-2).

Geen zelfvertrouwen

''We hadden totaal geen zelfvertrouwen, al voor de 0-1 maakten we onverklaarbare fouten. Zelfs een ervaren speler als Jefferson Farfan liep als een kip zonder kop over het veld, hij was misschien al met zijn gedachten bij de komende interlands."

"Natuurlijk begrijp ik ook dat Christoph Metzelder werd uitgefloten. Hij oogde onzeker, wat een schande is want we hebben een stabiele Metzelder nodig. Maar ik heb er vertrouwen in dat we onze problemen nog op kunnen lossen.''