ZEIST - Bondscoach Bert van Marwijk heeft Ryan Babel, Edson Braafheid en Stijn Schaars niet opgeroepen voor de komende wedstrijden van het Nederlands elftal in de EK-kwalificatie tegen San Marino (3 september) en Finland (7 september).

Van Marwijk heeft Babel en Braafheid laten weten dat ze momenteel te weinig in actie komen bij hun club. Theo Janssen krijgt voorlopig de voorkeur boven Schaars.

Babel, Braafheid en Schaars maakten nog wel deel uit van de selectie van het Nederlands elftal op het WK in Zuid-Afrika.

Blessure

De geblesseerde Arjen Robben ontbreekt ook in het keurkorps van Oranje. Giovanni van Bronckhorst (gestopt), Sander Boschker en André Ooijer zijn ook niet meer opgeroepen.

Behalve Janssen mogen ook Hedwiges Maduro, Jeremain Lens, Vurnon Anita, Erik Pieters, Piet Velthuizen en Ron Vlaar zich bewijzen. Zij ontbraken op de mondiale eindronde in Zuid-Afrika.

De selectie van het Nederlands elftal voor de eerste twee kwalificatieduels voor het EK van 2012 in Oekraïne en Polen bestaat uit 23 spelers. John Heitinga is geschorst voor de uitwedstrijd bij San Marino omdat hij tijdens de WK-finale tegen Spanje (0-1) een rode kaart kreeg.

Weinig perspectief

Van Marwijk vertelde vrijdag tijdens een persconferentie waarom hij Babel, Braafheid en Schaars niet heeft opgeroepen.

''Babel en Braafheid hebben op dit moment weinig perspectief bij hun club. Daarom heb ik aanvaller Lens in plaats van Babel opgeroepen. Anita en Pieters mogen voorlopig onderling uitvechten wie de opvolger van de gestopte linksback Van Bronckhorst wordt.''

Janssen heeft de bondscoach op 11 augustus tijdens de vriendschappelijke interland tegen Oekraïne (1-1) overtuigd. ''Daarom heb ik hem en niet Schaars opgeroepen. Als bondscoach moet je een keuze maken."

"Ik heb Maduro lang niet geselecteerd. Ook in de aanloop naar de laatste interland tegen Oekraïne heb ik hem er pas op het laatste moment bijgehaald. Hij wordt steeds belangrijker bij Valencia. Daarom is ook hij er nu ook bij.''

Van Nistelrooij

De 23 spelers van het Nederlands elftal verzamelen maandag in Noordwijk. Ruud van Nistelrooij ontbreekt opnieuw in de selectie van Oranje. Bondscoach Van Marwijk bekeek de spits afgelopen maand wel bij Hamburger SV.

''Hij is een tijdje fit en heeft de hele voorbereiding meegemaakt. Hij speelt weer goed. Ruud is tijdens het EK 36 jaar, maar we halen hem er bij als we vinden dat dat nodig is'', stelde de bondscoach die ook nog een opvolger voor de afgezwaaide aanvoerder Giovanni van Bronckhorst moet aanwijzen.

Selectie Oranje:

Doel: Stekelenburg (Ajax), Vorm (FC Utrecht) en Velthuizen (Hercules Alicante).

Defensie: Boulahrouz (VfB Stuttgart), Pieters (PSV), Anita (Ajax), Heitinga (Everton), Mathijsen (Hamburger SV), Van der Wiel (Ajax), Vlaar (Feyenoord).

Middenveld: Afellay (PSV), Van Bommel (Bayern München), De Jong (Manchester City), Janssen (FC Twente), Maduro (Valencia), Sneijder (Internazionale), Van der Vaart (Real Madrid) en De Zeeuw (Ajax).

Aanval: Elia (Hamburger SV), Huntelaar (AC Milan), Van Persie (Arsenal), Kuijt (Liverpool) en Lens (PSV).