GENT - Feyenoord hoort ook in Europa niet meer tot de grotere ploegen. De gevallen topclub ging donderdagavond in de return van de play-offs voor de Europa League (EL) met 2-0 onderuit bij AA Gent.

Daarmee was de formatie van trainer Mario Been uitgeschakeld, na de 1-0 vorige week in De Kuip.

Door de nederlaag in het rumoerige Jules Ottenstadion ontbreekt Feyenoord voor het tweede opeenvolgende jaar in de groepsfase van de EL. De armlastige volksclub loopt daardoor de hoognodige extra inkomsten mis.

Bovendien missen de veelal jeugdige spelers van Feyenoord de kans om meer internationale ervaring op te doen.

De Rotterdamse ploeg moet zich dit seizoen opnieuw beperken tot de eredivisie en het KNVB-bekertoernooi waarin de successen met de huidige middelmatige selectie evenmin voor het oprapen liggen.

Goed begin

Misschien wel voor de eerste keer dit seizoen begon Feyenoord eens goed aan de wedstrijd. Al na twee minuten brak Sekou Cissé door over links. De afgetrainde Ivoriaan, voor de eerste keer dit seizoen in actie na een langdurige teenblessure, kon slechts ten koste van een overtreding en een gele kaart door Kenny Thompson worden gestopt.

Uit de afgeslagen vrije trap van Luigi Bruins tikte Ron Vlaar de bal via de grabbelende doelman Bojan Jorgacevic op de paal.

Grote kansen

Het was zeker niet de enige kans voor het frisse Feyenoord, met Kelvin Leerdam voor de geblesseerde Karim El Ahmadi, in de eerste helft. Ruben Schaken, Bruins en met name Georginio Wijnaldum verzuimden echter het belangrijke uitdoelpunt te maken.

AA Gent nam halverwege de eerste helft het initiatief een kwartiertje over van het terugzakkende Feyenoord. De verdedigers Vlaar, Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi grepen evenwel steeds goed in. De niet geheel fitte linksback Tim de Cler daarentegen had grote moeite het gevaar over zijn flank te beteugelen, ook al omdat Wijnaldum hem onvoldoende steunde.

Geen toeval

Het was echter geen toeval dat de Belgische openingstreffer aan de kwetsbare Rotterdamse linkerkant werd voorbereid. Yassine El Ghanassy mocht van De Cler de bal voortrekken waarna doelman Erwin Mulder maar half ingreep. Publiekslieveling Yayay Soumahoro kon daardoor raak koppen, 1-0.

Na de rust raakte Feyenoord stilaan de controle over de wedstrijd kwijt. AA Gent gooide aanzienlijk meer energie in de strijd en kreeg daarvoor na ruim een uur de beloning. Elimane Coulibaly scoorde met een kopbal uit een hoekschop, nadat hij kort daarvoor een grote kans had gemist, 2-0.

Slotoffensief

In het wanhopige slotoffensief van Feyenoord, waarin ook de thuisploeg nog de nodige kansen kreeg, claimde Wijnaldum tevergeefs een strafschop nadat hij door doelman Jorgacevic was gevloerd.

Leroy Fer schoot in de extra tijd in fraaie positie naast. Kort daarna klonk het eindsignaal. Daarmee was AA Gent voor de eerste keer in de clubhistorie geplaatst voor de groepsfase van de EL.