EINDHOVEN - PSV heeft donderdag voor eigen publiek een plek in de groepsfase van de Europa League veiliggesteld. De koploper van de eredivisie was dat ook aan zijn stand verplicht tegen het bescheiden FC Sibir Novosibirsk.

De ploeg van trainer Fred Rutten won in Eindhoven met 5-0 en revancheerde zich daarmee van de smadelijke 1-0-nederlaag vorige week in Rusland.

Zowel sportief als financieel was het bereiken van het hoofdtoernooi van de Europa League noodzakelijk voor PSV. De club die jarenlang in de Champions League acteerde, weet zich nu verzekerd van de broodnodige inkomsten en in ieder geval zes wedstrijden op internationaal niveau.

PSV had 38 minuten nodig om de opgelopen schade uit de eerste wedstrijd weg te poetsen. Marcus Berg opende op aangeven van Jeremain Lens de score: 1-0.

Kansen

De Eindhovenaren hadden daarvoor al vele kansen laten liggen. Zo kopte Lens de bal via de buitenkant van de paal naast en schoot de volledig vrijstaande Berg op enkele meters van het doel ruim over.

De Zweedse spits speelde sowieso vrij ongelukkig. Berg had regelmatig ruzie met de bal, maar was wel belangrijk met de openingstreffer.

Tijdrekken

FC Sibir, dat onderin de Russische competitie bivakkeert, probeerde vanaf de eerste minuut tijd te rekken en was daarnaast vooral naar Eindhoven gekomen om de aanvallen van de thuisploeg te verstoren.

Toch kreeg de club uit 'Nieuw Siberië' vlak voor rust nog een aardige mogelijkheid. Heao Roger Canas stond helemaal vrij in het zestienmetergebied, maar raakte de bal niet goed. PSV ontsnapte daar aan een mogelijk cruciale tegentreffer.

2-0

Na bijna een uur spelen maakte Engelaar de noodzakelijke tweede treffer van PSV. De middenvelder haalde vanaf de rand van het strafschopgebied droog uit en de bal verdween via de paal achter Sibir-doelman Aleksei Solosin.

Enkele minuten later maakte Ola Toivonen op nagenoeg identieke wijze het derde doelpunt. Balázs Dzsudzsák bekroonde vervolgens een sterke wedstrijd met twee treffers, waarvan de laatste uit een strafschop: 5-0.

Afellay

De winst op de bescheiden ploeg uit Rusland rechtvaardigde het besluit van PSV om Ibrahim Afellay buiten de selectie te houden. De international, die aan het einde van het seizoen transfervrij is, heeft op het Europese podium nog geen speeltijd gekregen.

Hij blijft daardoor tot het einde van de transferperiode interessant voor buitenlandse clubs. PSV gokte erop dat Sibir ook zonder Afellay verslagen kon worden en die veronderstelling bleek achteraf juist.