AKTOBE - AZ heeft zich donderdagavond voor de groepsfase van de Europa League geplaatst. De club uit Alkmaar, vorig seizoen nog actief in de Champions League, verloor bij Aktobe: 2-1. AZ was vorige week voor eigen publiek wel te sterk voor de beste ploeg van Kazachstan (2-0).

De tweevoudig kampioen van Nederland maakte snel duidelijk dat Aktobe zich geen illusies over een langer verblijf in het Europese voetbal hoefde te maken.

Brett Holman vond al in de tiende minuut de vrijstaande Pontus Wernbloom, die koelbloedig voor de openingstreffer zorgde (0-1). Tlesjev schoot de thuisclub in de 67e minuut op gelijke hoogte (1-1). Hij bepaalde in de slotminuut ook de eindstand: 2-1.

Verloren wedstrijd

Aktobe speelde na de snelle openingstreffer van Wernbloom een verloren wedstrijd. De spelers beseften dat het wel heel raar moest lopen als ze tegen AZ nog vier treffers zouden maken.

Toch speelde Aktobe voor eigen publiek met veel inzet. Het ontbrak de thuisclub aan kwaliteit om het AZ echt lastig te maken. De ploeg uit Alkmaar verloor eigenlijk alleen in de slotfase de controle over de wedstrijd.

Falkenburg

AZ begon in dezelfde samenstelling als tijdens het eerste duel met de formatie uit Kazachstan. Trainer Gertjan Verbeek gunde zijn gelegenheidspits Erik Falkenburg na een uur rust. De van Sparta overgekomen speler werd vervangen door de Braziliaan Jonathas.

Aktobe kwam zeven minuten na de gelijkmaker op gelijke hoogte. Tlesjev passeerde doelman Joey Didulica met een geplaatst schot (1-1). Tlesjev bezorgde Aktobe tot groot vermaak van het thuispubliek in de slotminuut ook nog de overwinning.

Doelstelling

Trainer Gertjan Verbeek voldeed dankzij de kleine nederlaag aan de eerste doelstelling van het seizoen. Hij mag nu zijn vele jonge spelers voorbereiden op tegenstanders die in de groepsfase van de Europa League waarschijnlijk meer tegenstand dan Aktobe gaan bieden.