RIJSWIJK - Vier Nederlandse ploegen strijden donderdag om een verlengd verblijf in de Europa League. Feyenoord en AZ verdedigen in respectievelijk België en Kazachstan een voorsprong. PSV en FC Utrecht moeten in eigen huis een achterstand zien weg te werken.

Voor FC Utrecht lijkt de opgave de groepsfase van de Europa League te bereiken het moelijkst. De Schotse grootmacht Celtic begint in de Galgenwaard met een 2-0-voorsprong.

''Het is zeker nog niet gelopen'', predikte trainer Ton du Chatinier. Utrecht moet het doen zonder Jacob Mulenga, die drie weken is uitgeschakeld.

Feyenoord

Feyenoord heeft bij AA Gent een voordelige marge van één treffer (1-0). Karim El Ahmadi ontbreekt wegens een heupblessure in de Rotterdamse selectie, die wel Sekou Cissé telt.

De snelle aanvaller is speelklaar volgens trainer Mario Been, die verder geen beroep kan doen op André Bahia, Jon Dahl Tomasson en Diego Biseswar.

AZ won het eerste duel met FK Aktobe eenvoudig met 2-0. De Alkmaarders moeten het in de return in Kazachstan stellen zonder Gil Swerts en Nick van der Velden.

PSV

PSV moet tegen Sibir Novosibirsk een 1-0-nederlaag wegpoetsen. Middenvelder Ibrahim Afellay doet op eigen verzoek niet mee om interessant te blijven voor een mogelijke transfer.

Verdediger Rodriguez is geschorst na zijn rode kaart in Siberië. Jan Kromkamp maakt deel uit van de selectie.