MADRID - FC Barcelona is gezien de overtuigende winst in de Spaanse Supercup ook dit seizoen favoriet in de nationale competitie, die zaterdag begint. De komst van de Portugese trainer José Mourinho bij Real Madrid moet echter de macht van het Spaanse voetbal doen terugkeren naar de hoofdstad.

De strijd om de titel lijkt ook dit jaar een strijd tussen Barça en Real te worden. Geen ploeg in Spanje kan tippen aan de financiële slagvaardigheid van de grootmachten. Met groots vertoon haalde bijvoorbeeld Barcelona topschutter David Villa deze zomer binnen.

De Spanjaard werd voor 40 miljoen euro weggeplukt bij 'concurrent' Valencia. Real Madrid spendeerde rond 75 miljoen euro aan nieuwe spelers. Een schijntje vergeleken met de 250 miljoen van vorig jaar.

Toch bleef de Madrileense ploeg vorig seizoen, ondanks de komst van spelers als Cristiano Ronaldo en Kaká, zonder prijzen. Trainer Manuel Pellegrini is daarom vervangen door kampioenenmaker Mourinho.

Clubiconen Raul en Guti verdwenen ten faveure van meer bescheiden krachten als Argentijn Angel Di Maria en de Duitsers Sami Khedira en Mesut Özil. Daarmee kiest Madrid dit jaar voor hongerige jongelingen. ''Real moet een nieuwe benadering van voetbal krijgen'', aldus Mourinho.

Henry

Barcelona heeft ondanks het aantrekken van Villa mogelijk aan kracht ingeboet. Niet alleen preses Joan Laporta verdween bij de Cataloniërs. Ook spelers als Thierry Henry, Rafael Marquez, Yaya Touré en Dmitro Tsjigrinski zijn weg.

De spoeling van de selectie is verdund. Barça ving daarnaast bot bij middenvelder Cesc Fàbregas van Arsenal. Ook de komst van de Argentijn Javier Mascherano van Liverpool is allesbehalve zeker. Wel heeft Barça een zeer ingespeelde ploeg waarvan de basis al jaren samenspeelt.

Achter Barcelona en Real Madrid lijken drie ploegen in aanmerking te komen voor de troostprijzen, tickets voor het miljoenenbal van de Champions League. Europa League-winnaar Atletico Madrid heeft de beste papieren.

De ploeg behield de aanvallers Diego Forlán en Sergio Aguero. Daarnaast is de verdediging versterkt met de Uruguayaan Diego Godin en de Braziliaanse back Felip Luis.

Valencia

Valencia lijkt het meest aan kracht te hebben ingeleverd. Behalve Villa moest de ploeg ook international David Silva, vanwege financiële problemen, verkopen.

Waar het Sevilla van trainer Antonio Alvarez staat, moet blijken. De selectie bleef vrijwel intact. De ploeg wist zich via de play-offs verrassend genoeg niet te plaatsen voor de Champions League.