AMSTERDAM - Zelfs onweer, hoosbuien en het tijdelijk stilleggen van de wedstrijd vanwege noodweer konden ADO Den Haag er zondag niet van weerhouden om de eerste competitiezege te boeken. In stadion De Koel werd het zwakke VVV-Venlo met 3-2 verslagen.

Dmitri Boelikin was de gevierde man bij ADO Den Haag. De Russsche huurling van Anderlecht luisterde zijn debuut op met twee treffers. Wesley Verhoek scoorde het derde Haagse doelpunt, Ruud Boymans en Ahmed Ahahaoui waren trefzeker voor de thuisclub.

Veel fouten

VVV-Venlo en ADO Den Haag grossierden op de natte grasmat in foute passes en mislukte acties. Juist daardoor was het slechte duel nog een beetje levendig, met een prominente rol voor de twee spitsen van beide teams. ADO Den Haag kon eindelijk beschikken over Boelikin.

De Russische stormram deed zijn naam alle eer aan, maar bleek ook over een dosis voetballend vermogen te beschikken. Dat toonde hij na twee minuten, toen hij een voorzet van Wesley Verhoek knap binnentikte (0-1).

Plaaggeest

En dat liet hij vlak daarna zien door verdediger Frank van Kouwen in de luren te leggen en Lex Immers vrij voor doelman Dennis Gentenaar te zetten. Immers maaide echter over de bal heen.

Ook de Venlose spits Ruud Boymans ontpopte zich tot een plaaggeest, met name voor ADO-doelman Gino Coutinho. In de eerste minuut werd de twijfelende Coutinho geholpen door Jens Toornstra, die de kopbal van Boymans van de lijn haalde.

Vervolgens redde de paal de Haagse keeper, die niet reageerde op een verdekt schot van Boymans. De lange spits had na 22 minuten ook een aandeel in de gelijkmaker van Ahmed Ahahaoui, die de bal keurig in de benedenhoek schoof: 1-1.

Feller ADO

Het fellere ADO Den Haag probeerde na de hervatting de beslissing te forceren, maar vond telkens doelman Gentenaar op haar weg. Maar na een uur was ook de Venlose doelman verslagen. Opnieuw was de slimme Boelikin scherprechter: 1-2.

De pauze van ruim een kwartier vanwege onweer gaf de machteloze Limburgers geen nieuwe energie. Verhoek besliste in de slotfase met de derde Haags treffer het duel, daar kon de rake kopbal van Boymans in blessuretijd niets meer aan veranderen.