AMSTERDAM - Ruud Gullit en Harry Been weten zeker dat een WK-voetbal in Nederland en België voor beide landen groot succes zal opleveren. Ze verklaarden dat donderdagmiddag na een vierdaags bezoek van een inspectiecommissie van de FIFA aan beide kandidaten voor de mondiale eindronden van 2018 of 2022.

Been, topman van het zogenoemde HollandBelgium Bid, noemde het vervelend dat er uitgerekend tijdens het bezoek van de vijfkoppige commissie van de wereldvoetbalbond in de media veel kritiek over de gezamenlijke kandidatuur voor het WK van 2018 en 2002 verscheen.

''Maar dat heeft onze kansen uiteindelijk niet verkleind'', zei hij in de Amsterdam Arena. ''De inspecteurs van de FIFA zijn namelijk niet anders gewend. Die kritiek krijgen ze ook als ze onze concurrenten bezoeken.''

'Onze wetten gelden'

Been verklaarde dat hij de afgelopen dagen veel onzin heeft gehoord en gelezen. ''Want het is natuurlijk niet zo dat Nederland en België tijdens het WK de macht aan de FIFA overdragen. Ook dan gelden onze wetten gewoon. Het is ook niet zo dat we op de snelweg een rijbaan vrijhouden voor de mensen van de FIFA."

"De FIFA betaalt ook gewoon belasting, maar dan alleen in Zwitserland. Ook dat is niet raar. Ik durf zelfs te stellen dat onze fiscus de grote winnaar is als we het WK krijgen toegewezen. De Duitse fiscus heeft tijdens het WK van 2006 maar liefst 1,2 miljard euro aan belasting geïnd. Dat is toch een aardig bedrag.''

Gullit

Gullit, president van het HollandBelgium Bid, was het helemaal eens met Been. ''Natuurlijk ben je de grote winnaar als je een WK mag houden. Hoe verklaar je anders dat alle landen waar ooit een WK is geweest steeds weer in de rij staan om opnieuw de eindronde toegewezen te krijgen?"

"Ik ben na het WK op vakantie geweest in Zuid-Afrika. Daar hebben ze voor 3 miljard geïnvesteerd in het WK. De omzet van de eindronde bedraagt ruim 9 miljard. Daarnaast wil nu geloof ik iedereen daar op vakantie. Tel uit je winst.''

Kandidaten

De inspectiecommissie van de FIFA bezoekt deze zomer alle landen die het WK van 2018 of 2022 willen houden. Het vijfkoppige team was maandag en dinsdag te gast in België en sloot donderdag een tweedaagsbezoek aan Nederland af in Amsterdam.

Niet de inspectiecommissie maar de 24 leden van het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond kiezen op 2 december uiteindelijk waar beide eindronden worden gehouden. De kans is groot dat het WK van 2018 in Europa wordt gespeeld. Behalve Nederland en België hebben Engeland, Rusland en Spanje samen met Portugal zich ook kandidaat gesteld. Zuid-Korea, Verenigde Staten, Qatar, Japan en Australië hopen vooral op het WK van 2022.