ALKMAAR - Opluchting overheerste donderdag in Alkmaar bij de presentatie van AFAS als nieuwe sponsor van AZ. Na twee maanden wachten en gesprekken met meer dan tien bedrijven hebben de Noord-Hollanders eindelijk een hoofdsponsor gevonden.

Het softwarebedrijf ASAF prijkt de komende drie jaar op het shirt van AZ. Bovendien wordt het stadion voor zeker vijf jaar omgedoopt tot het AFAS Stadion.

"Als je met zoveel bedrijven hebt gesproken, ga je je op een gegeven moment wel zorgen maken'', gaf manager commercie Henk van Rijnsoever toe. Ook algemeen directeur Toon Gerbrands zag zijn bezorgdheid verdwijnen. "De zorg van de sponsor is weg. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst.''

Het betekent één van de laatste stappen van de opruiming na het debacle van DSB. Het bedrijf van oud-voorzitter Dirk Scheringa ging vorig jaar oktober failliet. Het verlies van de hoofdsponsor werd in februari deels opgevangen met de komst van BUKO als shirtsponsor. De overeenkomst met het transportbedrijf liep echter tot het einde van vorig seizoen. Vlak daarna werden de aandelen van DSB overgenomen door een groep Noord-Hollandse ondernemers. Met AFAS heeft AZ ook voor de sponsoring weer een vaste partner voor de lange termijn.

AFAS Stadion

Na het faillissement van DSB veranderde de naam van het stadion aan de A9 ook van DSB Stadion naar AZ Stadion. Voortaan gaat de voetbaltempel door het leven als AFAS Stadion. Die afspraak is voor vijf jaar gemaakt terwijl het shirt 'maar' drie jaar gesponsord wordt. "Daarna gaan we verder praten. Maar de naam van een stadion kun je natuurlijk niet blijven veranderen, al is dat bij ons noodgedwongen wel gebeurd'', aldus Gerbrands.

De komst van de nieuwe hoofdsponsor heeft geen gevolgen voor de begroting van AZ. Die blijft liggen tussen de 25 en 26 miljoen euro. In de kostenberaming was al rekening gehouden met de komst van een nieuwe sponsor. Het bedrag dat AFAS op tafel legt, werd niet bekendgemaakt. Gerbrands gaf wel toe dat het rond de grootte ligt van sc Heerenveen dat jaarlijks tussen de 2 en 3 miljoen euro opstrijkt. "De bedragen van meer dan 5 miljoen die Ajax, Feyenoord en PSV krijgen halen we niet.''

Voor de spelersgroep heeft de nieuwe sponsor geen gevolgen. AZ blijft hopen dat een paar spelers vertrekken. De club onderhandelt met Birmingham City over een transfer van Moussa Dembele. Sergio Romero en Graziano Pellè staan ook op de nominatie om te vertrekken. Voor beide spelers is echter geen concrete belangstelling.