DEN HAAG - Demissionair minister Ab Klink (Sport) denkt nog steeds dat de nationale en internationale regels niet hoeven te worden veranderd om Nederland en België het WK 2018 te kunnen laten organiseren.

Klink zei dat woensdagmiddag nadat hij en demissionair premier Jan Peter Balkenende een afvaardiging van de FIFA hadden ontvangen.

''Het parlement komt echt niet buitenspel te staan'', benadrukte Klink. ''Voor zover er veranderingen komen, gaan die altijd via het parlement.''

Btw betalen

Omdat alle regels gelden, wordt er ook bij het WK 2018 gewoon btw betaald.

''Er wordt gekeken in hoeverre er compensatie kan plaatsvinden, maar dat geldt niet alleen voor Nederland'', aldus Klink, die het toernooi graag naar Nederland ziet komen vanwege het sportieve en sociale belang.

''Ruud Gullit zei het net nog: 'Op dit moment praat iedereen nog na over het WK in Zuid-Afrika.''

Dagjesmensen

De ontvangst van de FIFA-delegatie had veel bekijks op het Binnenhof in Den Haag. Dagjesmensen kwamen af op het busje van de wereldvoetbalbond dat met een motorescorte zijn opwachting maakte.

Nieuwsgierigen dromden samen in de hoop een glimp op te vangen van bijvoorbeeld Balkenende of Ruud Gullit, president van het HollandBelgium Bid.

Ongenoegen

Gullit stelde de wachtenden niet teleur. Voor hij in het busje met donkere ramen stapte, liet hij zich zien op het Binnenhof. Balkenende toonde zich alleen bij het vertrek van de FIFA-afvaardiging.

Tussen de vele nieuwsgierigen, maakte een mevrouw haar ongenoegen kenbaar over de plannen het WK naar Nederland en België te halen. ''Rode kaart voor de FIFA en consorten'' en ''Elk voordeel heb z'n nadeel. Miljarden voor de FIFA en multinationals'' viel te lezen op haar protestbord.

Vragen

De Tweede Kamer staat positief tegenover de plannen om het WK naar Nederland en België te halen, maar heeft ook de nodige vragen.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver drong er woensdag bij Klink en diens collega Jan Kees de Jager (Financiën) nog maar eens op aan om vooral snel duidelijkheid te verschaffen.

Hij wil ook het Bidbook voor het WK voetbal in 2018 zien, waarin volgens hem ''verregaande beloftes richting de FIFA gedaan worden''.